Naši pametni telefoni jedan su od najvažnijih gadgeta koje posedujemo. Koristimo ih za sve, od upućivanja poziva i slanja poruka do pretraživanja interneta i fotografiranja. Međutim, nezgode se dešavaju, a jedna od najgorih stvari koja se može dogoditi našem pametnom telefonu je ispuštanje u vodu. Bilo da se radi o umivaoniku, bazenu ili WC-u, mokar pametni telefon može biti katastrofa. Ne brini, u ovom ćemo članku istražiti šta da uradite ako nam telefon padne u vodu.

Koraci za spašavanje vašeg telefona od vode:

Korak 1: Izvadite telefon iz vode

Prvi korak koji treba da uradite ako vam je telefon ispao u vodu je da ga izvadite što je brže moguće. Što duže telefon stoji u vodi, veće su šanse da voda prodre u uređaj i ošteti ga.

Korak 2: Isključite svoj telefon

Sledeći korak je isključivanje telefona. Ako je vaš telefon još uvek uključen, odmah ga isključite. To će pomoći u sprečavanju kratkih spojeva i daljih oštećenja.

Korak 3: Uklonite bateriju (ako je moguće)

Ako vaš telefon ima izmjenjivu bateriju, uklonite je što je pre moguće. To će pomoći u sprečavanju bilo kakvih strujnih udara koji mogu dodatno oštetiti uređaj.

Korak 4: Osušite svoj telefon

Sledeći korak je sušenje telefona. Koristite mekani peškir ili krpu da obrišete svu vodu sa površine telefona. Obavezno uklonite svu vodu koja je mogla da uđe u priključke ili druge otvore na uređaju.

Korak 5: Koristite usisivač

Usisavačem usisajte vodu koja je možda ušla u telefon. Pazite da usisavač držite malo dalje od telefona kako biste izbegli oštećenje unutrašnjih komponenti telefona.

Korak 6: Koristite pirinač

Ako nemate pristup usisavaču, možete koristiti pirinač za upijanje vlage. Stavite telefon u zčiniju nekuvanog pirinča i ostavite ga najmanje 24 sata. Pirinač će upiti vlagu, ostavljajući vaš telefon suvim.

Korak 7: Koristite silikagel

Ako imate pakete silikagela, možete ih koristiti za upijanje vlage. Stavite svoj telefon u zatvorenu posudu sa paketima silikagela najmanje 24 sata. Silikagel će upiti vlagu, ostavljajući vaš telefon suvim.

Korak 8: Sačekate

Poslednji korak je čekanje. Nakon što preduzmete gore navedene korake, sačekajte najmanje 24 sata pre nego što pokušate da uključite telefon. To će vašem telefonu dati dovoljno vremena da se potpuno osuši.

Stvari koje ne bi trebalo da radite

Sada kada smo istražili šta da uradite kada pametni telefon padne u vodu, pogledajmo i što ne treba da radite:

1. Nemojte koristiti fen za kosu ili druge graće uređaje za sušenje telefona. To može oštetiti unutrašnje komponente vašeg telefona i uzrokovati trajna oštećenja.

2. Ne tresite telefon. To može uzrokovati širenje vode dalje u uređaj.

3. Ne pokušavajte da punite svoj telefon. To može uzrokovati kratki spoj i trajno oštetiti uređaj.

Zaključak

Ispuštanje telefona u vodu može biti frustrirajuće i stresno iskustvo. Međutim, ako brzo delujete i sledite gore navedene korake, možda ćete uspeti da spasite telefon od daljeg oštećenja. Još jedna ideja je da odmah izabarete pametni telefon sa velikom otpornošću na vodu kao što je IP68 kod HONOR Magic 5 Pro, kako biste izbjegli bilo kakvu štetu. Proverite HONOR Magic 5 Pro specifikacije za detalje ako želite. U svakom slučaju, ostanite mirni i nikada ne pokušavajte da uključite vlažan telefon. Ako i dalje imate problema sa telefonom, možda bi bilo najbolje da ga odnesete u servis na popravak.