Kompanija Parrot je na domaćem tržištu prisutna već neko vreme i to sa svojom kompletnom gamom proizvoda koja nije nimalo skromna. Mi smo do sada u nekoliko navrata imali priliku da vam predstavimo zaista neobična i veoma korisna rešenja ove kompanije, a ovoga puta približićemo vam jedan od trenutno najboljih dronova srednje klase – Bebop. Hajde da malo pričamo o njemu.

Bebop Drone je negde na pola puta između ozbiljnih kvad-koptera, kako nazivamo sve leteće dronove koji imaju četiri elise (i četiri elektromotora), i malenih igračaka koje nemaju nikakvu nosivnu moć (kakav je Rolling Spider iste ove kompanije). Njegove dimenzije (330 x 380 x 36 mm) i masa od 410 grama, upravo ga i smeštaju u neku srednju klasu sve popularnijih dron letelica. Od sličnih rešenja na tržištu izdvaja se kako po izradi (kvalitetu) tako i po nekim dodatnim mogućnostima koje ima, ali i po veoma bogatom pratećem paketu. Između ostalog ovaj dron ima i opasno dobru kameru sa kojom je moguće napraviti ozbiljne video zapise i fotografije.

Prema specifikacijama Bebop nudi radnu autonomiju od 11 minuta što nije mnogo, ali nije ni malo imajući u vidu da je reč o ozbiljnijem rešenju i poprilično velikoj letilici koju treba podići u vazduh i njom upravljati. Inače za ovaj dron je moguće nabaviti i dodatne baterije većeg kapaciteta, međutim mi smo mišljenja da je to potpuno nepotrebno osim u slučaju ako se ne bavite ozbiljnim snimanjem video sadržaja. Kada smo već kod kamere da kažemo da ista snima video pri 30 frejmova u sekundi u rezoluciji od 1920×1080 piksela. Takođe, važna stvar je da video materijal i fotografije dron snima u svojih 8GB interne memorije što je sasvim dovoljno za skladištenje velike količine video zapisa i fotografija.

Proizvođač Bebop dron isporučuje u više različitih boja (plava, crvena…) i sa dodacima koji štite propelere od oštećenja. Ako ste vešti ovi dodaci vam uopšte neće trebati, međutim ukoliko pustite da se deca igraju sa dronom toplo preporučujemo da ih instalirate jer zamena propelera može skupo da vas košta, a ukoliko nemaju iskustva bez zaštite može doći i do trajnog oštećenja elektronike. Inače, sjajna stvar kod Bebop drona je što je on u osnovi modularni dron što znači da može mnogo toga na njemu da se zameni, a nisu retka ni modovanja pomenutog – to nam se posebno dopada.

A sada ono najvažnije – Bebop je veoma, veoma brz dron čiji propeleri oslobađaju ogromnu snagu pa ukoliko ga vozite po sobi sklonite sve papire sa stola i istresite pepeljare jer će vam papiri i opiljci cigareta biti svuda po stanu. Za naš ukus i naše uši Bebop je previše bučan, ali je sa druge strane neosporno i to da smo tokom druženja sa njim maksimalno uživali u njegovim akrobacijama. Impresivno je koliko brzo može da pređe sa jedne na drugu tačku, mada ono što malo iritira je domet od 250 metara. Sa druge strane za korisnike sa većim budžetom tu je uvek opcija dokupljivanja SkyControler-a, koji ima dodatne, specijalne antene sa kojima je moguće upravljati Bebop-om u rasponu do 2 kilometra. Da ne zaboravimo ovaj dron za povezivanje koristi Wireless konekciju i to je svakako daleko bolje od drugih vrsta komunikacija.

Što se tiče prateće aplikacije (FreeFlight 3.1) ona je korektno odrađena, ali ono što kod nje pomalo iritira jeste da traži vreme za uspostavljanje veze i ima poprilično bagova za koje smo saznali da su u poslednjoj verziji (reviziji) ispeglani. Grafički je korektno razvijena, ali i na tom polju se mogu odraditi dodatne korekcije koje bi korisniku olakšale upravljanje dronom. Sve u svemu Bebop je jedan sjajan dron koji će vas maksimalno zabaviti i sa kojim ćete uživati u neverovatnim letačkim mogućnostima, ali i u sjajnim video snimcima i fotografijama. Cena mu nije baš previše povoljna međutim vredi svakog uloženog dinara.

Cena (sa PDV-om): 68.890,00 dinara
Kontakt: Apcom