Prvi put od 2012. godine, Appleov iPhone nije uspeo da se izbori za prvo mesto najprodavanijeg pametnog telefona u Kini. Time je pozicija Applea kao tehnološkog diva postala vrlo ranjiva, izveštava Counterpoint Research. A trendovi iz Kine u poslednje vreme brzo se šire i ostatkom sveta, bar po pitanju prodaje.

iPhone 6s se u Kini prodao u 12 miliona primeraka tokom 2016. godine, što je svega oko dva posto svih prodatih mobilnih telefona u toj zemlji. Istovremeno je model Oppo R9 prodat u 17 miliona primeraka uz četiri posto udela u prodatim uređajima. Kineska firma Oppo je jedna od najbrže rastućih u toj zemlji, posebno zbog toga što su iskoristili pad zanimanja potrošača za Appleove proizvode.

Dok se svuda u svetu može govoriti o svojevrsnom zasićenju mobilnog tržišta, Kina je prošle godine zabeležila najviši broj ikad prodatih pametnih telefona, uz rast od šest posto i ukupno 465 miliona jedinica. “Usprkos činjenici da tržište nije potpuno zasićeno Apple ostaje ranjiv u Kini”, navode analitičari Counterpointa.

Oppo je zabeležio rast isporuka za 109 posto, Vivo je zabeležio 78 postotni rast u odnosu na godinu ranije. Dok je primera radi Huawei zabeležio rast isporuka od 21 posto, Apple je zabeležio pad isporuka od 21 posto. Posebno je zanimljivo da nisu svi kineski proizvođači imali sreće s poslovanjem. Xiaomi je nekoliko godina neverovatnog rasta takođe zabeležio pad isporuka od 22 posto kroz 2016. godinu.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime