Home Pri ruci Naš novi najbolji prijatelj

Naš novi najbolji prijatelj

0

Predhodne zime su izgleda bile duge i hladne u Finskoj, pošto inženjeri kompanije Nokia obavljaju sjajan posao u poslednje vreme. Verovatno zbog toga smo predhodnih meseci videli nekoliko modela koji su ponovo pomerili granice na tržištu mobilnih telefona. Veliki ekrani, pametni operativni sistemi, moćne multimedijalne funkcije i pregršt načina za povezivanje su postali standard, ali ono što izdvaja modele ove kompanije jeste jednostavnost korišćenja. Na Nokia modelima je baš sve izvesno. Sve što očekujete ćete dobiti, pa često i mnogo više. Kupite li mali jednostavan telefon on će biti baš takav i pružiti pouzdano i lako telefoniranje, a ako uzmete moćnu multimedijalnu mašinu ona će se bez muke povezivati na Internet, puštati audio i video zapise pa čak i snimati iste takve. Ovoga puta smo proverili šta nam donosi Nokia N97 Mini.

 

Dizajn

 

Nokia je ostala verna jednostavnom dizajnu, pa je i N97 Mini prilično sveden. Kućištem dominira veliki ekran osetljiv na dodir, a odabrana je sve popularnija bronzana boja. Možda neiskusni korisnici neće shvatiti baš iz prve, ali ovde je primenjen slajder i to bočni čijim pomeranjem se otkriva tastatura. I to ogromna tastatura koja će čak i onima sa velikim prstima omogućiti da bez muke otkucaju roman koji će im doneti slavu i bogatsvo i to dok sede na plaži. Stvarno vam kažemo. Još jedna sjajna stvar je što su inženjeri u Finskoj izgleda primetili da je prvi deo koji se na telefonu ofuca i izgrebe zadnja površina. Ova se neće izgrebati nikada pošto je urađena od metala. Na bočnim stranicama su dodatni tasteri kao i priključak za USB vezu dok je gore ulaz za slušalice. Izgled nesumnjivo ukazuje da se radi o doteranoj veriji modela N97, a manje dimenzije i masa od svega 138 grama nam se više dopadaju pošto se telefon bez gubitka funkcionalnosti lakše smešta u džep ili torbicu.

 

Tehnikalije

 

Nokia je model N97 Mini momački opremila za svakodnevnu borbu sa izazovima. Ekran je dijagonale 3.2 inča, a rezolucija od 640 x 360 tačaka pruža vrhunski prikaz slike. Toliko dobar da ćete stvarno uživati gledajući serije dok vaša devojka obilazi jesenje rasprodaje. Procesor radi na 434 MHz, a tu je i 8 GB interne memorije za aplikacije i dokumenta. Podržan je rad sa praktično svim najvažnijim formatima, što znači da će ovaj model sasvim uspešno da posluži kao džepna kancelarija. Tu je i GPS prijemnik, koji radi odlično u paketu sa Nokia Maps programom. Telefon ove klase ne može da se zamisli bez kamere, a ovde je odabrana verzija sa 5 megapiksela i Carl Zeiss optikom, što je uvek dobro rešenje. Operativni sistem je Symbian 60 u petoj reviziji, koji je najveći “krivac” za to što sve radi brzo i stabilno.

 

Povezivanje

 

Ovaj model je prava miss komunikativnosti, pošto će umeti da se snađe u baš svim situacijama. Što se tiče GSM mreže, tu je HSDPA modul koji podrazumeva prenos podataka do 3.6 Mbps, pa uopšte ne morate da razmišljate da li će se uskoro pojaviti neki brži standard. Bluetooth  2.0 kao i Wi Fi su takođe na raspolaganju, kao i microSD ležište za memorijske kartice. Kako su one danas jeftine a nalaze se u supermarketima lakše nego mleko, moćićete da se opremite muzikom i filmovima dovoljno čak i za duže putovanje autobusom.

 

Zaključak

 

Nokia N97 mini će definitivno privući pažnju kada ga stavite na sto ili otvorite slajder. Ipak, bila bi prava šteta ne iskoristiti sve njegove bogate mogućnosti. Telefon će se odlično snaći na Internetu, pa će vam postati omiljeni prijatelj po pitanju proveravanja Facebook profila ili mailova. Nokia sada obezbeđuje i OVI servis koji će vam olakšati softverske nadogradnje. A pošto je ovo upravo Nokia, uopšte nema bojazni da ćete se snaći za par minuta. Mi smo ga u cilju testiranja dali našoj bakici i istog popodneva je već Tweetovala sve u 16 sa drugarima iz Kluba penzionera.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here