Najprodavaniji telefoni u prošloj godini su baš zanimljivi. Ali Apple i Samsung i dalje vladaju tržištem.

Novo istraživanje koje je sprovela kompanija za istraživanje tržišta Counterpoint Research otkrilo je da su Apple iPhone i Samsung Galaxy bili najprodavaniji modeli telefona u 2019 godini.

iPhone XR je ubedljivo najpopularniji mobilni telefon na tržištu sa čak 3 posto udela na svetskom tržištu. iPhone 11, novi (jeftniji) model iz Apple je na drugom mestu po broju prodatih uređaja i 2 posto tržišta. Zanimljivo je da je ovaj telefon predstavljen 20. septembra i za samo 3 meseca prodaje uspeo je da se probije na drugo mesto prestigavši modele koji su se prodavali tokom cele godine.

Treći je Samsung Galaxy A50, a četvrti Galaxy A10.

Jedini telefon na listi prvih 10 koji nisu napravile kompanije Apple i Samsung je Oppo A5 na petom mestu. Najviše je za to zaslužno kinesko tržište gde je ovaj model najprodavaniji u prošloj godini.

Što se tiče regiona, Apple vlada Severnom Amerikom, dok se Samsung telefoni najviše prodaju u skoro svim drugim delovima sveta.

Zanimljivo je da Huawei nema modele među najprodavnijim. Čak i u Kini P30 je tek na petom mestu po broju prodatih primeraka.

Analitičari kažu da će prelazak na 5G sigurno doneti promene i pitanje je koje će kompanije uspeti da istisnu konkurenciju.

Što se tiče cena, izgleda da pored flagship modela koje po pravilu najviše prodaje Apple, ljudi najčešće kupuju modele srednje niže klase. Tako Galaxy A50 košta u Srbiji nešto više od 30.000 dinara, dok je model A10 svega oko 16.000 dinara. I to kod zvaničnih prodavaca dok su na oglasima i jeftiniji (uz upitnu garanciju i poreklo). Na listi nema premium modela drugih proizvođača osim Apple, poput Samsung Galaxy S10 ili Huawei P30. Dakle, Apple i dalje najviše zarađuje na telefonima. Ništa novo… evo i cele liste:

Najprodavaniji telefoni u 2019 godini

1. Apple iPhone XR
2. Apple iPhone 11
3. Samsung Galaxy A50
4. Samsung Galaxy A10
5. Appo A5
6. Apple iPhone 8
7. Samsung Galaxy A20
8. Apple iPhone 11 Pro Max
9. Apple iPhone 7
10. Apple iPhone XS Max

Najbolji telefoni do 200 evra.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime