Najpopularniji telefoni 2020 godine su bili dosta očekivani. Iako je došlo do malih promena na vrhu među proizvođačima koji su prodali najviše komada.

Tačnije, kineska kompanija Xiaomi postala je treći najveći svetski prodavac pametnih telefona u kvartalu jul-septembar. Apple je tako pao na treće mesto.

Sigurno vas zanima i ko je prvi? Samsung naravno. Pogledajte i Samsung telefon koji je napravljen posebno za generaciju mladih koji su odrasli na netu.

Huawei nije među prva tri mesta, pre svega zbog sankcija Američke Vlade.

Apple je po prvi put u poslednjih 10 godina ispao sa liste vodeće trojke po proizvodnji i prodaji smartfona, piše japanski list Nikkei.

Zanimljivo je da sada sva tri prva mesta u pogledu proizvodnje i prodaje pametnih telefona u svetu sada drže kompanije iz Azije.

Prema izveštaju kompanije Counterpoint, Xiaomi je u navedenom tromesečju zabeležio skok isporuka od 46%, a Apple pad od 7% u odnosu na 2019. godinu.

U izveštaju Kanalisa, međutim, stoji da je Apple smanjio prodaju za samo 1%, a Xiaomi povećao za 45% u odnosu na isti period prethodne godine, a IDC je saopštio da su isporuke kompanije Apple opale za više od 10%, dok ih je Xiaomi povećao za 42%.

Prekretnica za Xiaomi dolazi u situaciji u kojoj je globalna industrija pametnih telefona zabeležila pad od 4% u trećem kvartalu pošto su se mnogi kupci uzdržali od kupovine telefona čekajući prvi 5G iPhone.

Xiaomi je takođe “profitirao” zbog problema sa kojima se suočava njegov najveći domaći rival, Huawei, koji je uzdrman na inostranom tržištu zbog američkih sankcija. Južnokorejski Samsung se vratio na prvo mesto po prodaji telefona u trećem kvartalu, potisnuvši Huawei koji mu je tu poziciju proteo u drugom tromesečju.

Prema podacima IDC-a, Samsung je u periodu jul-septembar prodao 80,4 miliona telefona, Huawei 51,9 miliona, Xiaomi 46,5 miliona, a Apple 41,6 miliona. izvor: b92, tanjug

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime