Ako još uvek niste krenuli na letovanje a već neko vreme razmišljate o tome da nabavite stvarno dobar foto aparat evo ideje! Proverili smo šta to pruža Nikon D7000.

Čim ga uzmete u ruke poželećete da je vaš. Toliko je jednostavno! Poznavaoci će odmah prepoznati da je ovaj model naslednik sada već kultne serije započete modelom D70 pre desetak godina, a nastavljene modelima D70s, D80 i D90 čiji je direktni naslednik.

Kvalitet izrade je vrlo upadljiv, a razlog za to je upotreba magnezijumskog tela koje je do nedavno bilo rezervisano samo za profi modele. Da, to znači da ovaj model nije namenjen foto profesionalcima po Nikonovim standardima. Za njih japanska firma ima neke druge mnogo skuplje aparate, pa taj podatak ni u kom slučaju ne bi trebalo da vas pokoleba.

Posebno će vam se dopasti vrlo kvalitetna guma sa obe strane uređaja, koja kao da se lepi za prste. To je naravno odlično, pošto smanjuje rizike od ispadanja. Ipak, nikada ne zaboravite prvi savet mnogih fotografa, a to je da vaš aparat baš uvek nosite sa trakom oko vrata ili obmotan oko ruke.

U srcu uređaja se krije sasvim novi CMOS senzor rezolucije 16.2 megapiksela uz podršku Expeed2 procesora. A to je više nego dovoljno za potpuno savršene fotografije koje ćete moći da štampate i u vrlo velikim formatima, pa čak i do veličina bilborda, ako to baš poželite.

Naravno, sada dolazimo do pitanja objektiva.

Tu morate da pažljivo birate. Verovatno najgora stvar koju možete da uradite je da na moćno telo aparata stavite neki loš objektiv. Tako ćete se sasvim sigurno razočarati, pošto nećete dobiti kvalitet koji sam aparat može da vam pruži.

Ako niste za trošenje ogromnih suma novca odmah u početku, verovatno je najbolje rešenje da nabavite Nikkor 18-105 mm objektiv, koji pruža odličan odnos cene i kvaliteta kao i optičku stabilizaciju. Ako želite i da se baš posvetite fotografiji, naravno možete da odaberete i neki od fiksnih objektiva, recimo 50mm sa blendom f1.8 koja će vam pružiti mogućnost da slikate uz vrlo malo svetla i uz malu dubinsku oštrinu. Ako niste znali, mala dubinska oštrina se dobija uz veliki otvor blende (manje f vrednosti) objektiva i znači da će vrlo mali deo kadra biti oštar. Recimo ako slikate portret, tada će samo oči biti oštre dok će kosa biti mutnija, a predmeti iza sasvim nejasni.

Nikon D7000 je neverovatno brz aparat. Ne samo što će za delić sekunde biti spreman za slikanje već i druge operacije obavlja skoro trenutno. U tome mu pomaže sistem izoštravanja sa 39 tačaka, a može da zabeleži i 6 slika u sekundi. Tu su ležišta za dve SD kartice, što može da bude baš zgodno! Predviđeno je i snimanje videa i to do pune HD rezolucije. I to vrhunskog kvaliteta!

Tu je i nekoliko unapred definisanih režima poput onog za portrete ili noćne slike, kao i sasvim automatski rad. Ali ništa gore nego kada vidite turistu sa moćnim aparatom kome se blic pali u sred bela dana ukazujući da svoju opremu od par hiljada evra koristi u auto režimu. Tako da vas lepo molimo da se malo potrudite i savladate osnove fotografije. Jasno vam je da ćete samo tada moći da izvučete najbolje iz vašeg dragog aparata.

U tome će vam pomoći i sistem menija, kao i brojni tasteri koji su sjajno postavljeni pa do svih važnih podešavanja možete doći u trenutku što olakšava i ubrzava slikanje i kadriranje.

Na kraju, ne zaboravite da je ovo zaista velik aparat. Ako vam nije problem da nosite ranac uvek sa sobom onda će vam pružiti bukvalno godine i godine vrhunskog zadovoljstva. Ali ako će vam stajati kod kuće u nekoj fioci, onda bolje razmislite o nekom manjem SLR modelu, recimo D5100 koji ima vrlo slične karakteristike, identičan senzor i procesor ali uz manju masu. Ipak, D7000 pruža mnogo bolji osećaj u ruci, veliku izdržljivost i brzinu koju ćete znati da cenite.

Ali to nije kraj dobrih vesti! Ako želite da osvojite ovaj aparat Playboy magazin upravo ima otvoren konkurs. Žiri kojim će predsedavati Sergej Trifunović će izabrati najbolje fotografije na proslavi 100. broja magazina početkom oktobra. Vaše fotografije možete slati do 20.9. 2012 redakciji magazina Playboy i to poštom.

 

Otkrijte još karakteristika modela D7000 na strani kompanije Refot B

, zvaničnog distributera Nikona za Srbiju, a ne zaboravite da "lajkujete" i Nikon Srbija Facebook stranicu!

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime