Posle dugo iščekivanja Sony Ericsson je napokon lansirao svoj novi model Xperia telefona, koji je poneo oznaku X10. Ovo je pomalo čudan razvoj događaja, pošto smo svi očekivali da posle X1 i X2 rešenja usledi logično X3 model, međutim proizvođač je rešio da se ovakvim potezom definitivno okrene Android platformi, što je na neki način morao da posebno istakne te se odlučio za najjednostavniji potez – promenom u nomenklaturi. Sam telefon izgleda veoma atraktivno i moćno, čak moramo priznati da nam je u momentima držanja u rukama oduzimao dah, kako svojim unikatnim dizajnom, tako i odličnim karakteristikama.

Xperia X10 dolazi sa ekranom dijagonale 4 inča i na sebi ima samo 3 multifunkcijska tastera (menu, home i back). Rezolucija ekrana je 480 x 854 piksela, a prikaz boja koji daje je fascinantan, čak i bolji od onog koji smo videli na poslednjoj generaciji iPhone telefona. Isti je naravno osetljiv na dodir i po njemu prsti jako lepo klize, bez nekog većeg trenja. U ovaj model je ugrađen procesor na 1 GHz ukomponovan sa 1 GB interne memorije, što u realnom radu donosi do sada neviđene performanse. Kamera koja prati X10 operiše senzorom od 8 MP i pripada klasi najboljih, što se na terenu i dalo videti. SE nije hteo mnogo da eksperimentiše kod ovog modela, po pitanju performansi kamerice, pa je upravo iz tog razloga i napisao svoju aplikaciju koja je podrška celoj priči.
 
Proizvođač se nije zadovoljio standardnim korisničkim intefejsom koji dolazi sa Android platformom, pa je napravio neke korenite promene. Na prvom mestu promenio je tonove OS-a u plave nijanse i dopunio sve Timescape i Mediascape okruženjima. Iza prvog se krije nadogradnja u vidu poboljšane komunikacione platforme (SMS, e-mail, spisak poziva, socijalne mreže…), dok drugi skin donosi ultimativnu multimedijalnu podršku u vidu moćnih audio i video plejera, ta brzog pregleda i editovanja fotografija. Xperia X10 na žalost ne podržava multi-touch, pa je pregled slika ograničen na standardne pokrete. Za poslovne korisnike tu je i QuickOffice, doduše u probnoj verziji, ali ako vam se dopadne možete ga za svega nekoliko desetina dolara kupiti.

Nakon par dana druženja možemo reći da je Xperia X10 jedan zanimljiv i komforan telefon, koji osim pomalo šture verzije Androida ima šta da kaže i pokaže. Verujemo da će SE sve nedostatke OS-a ispeglati vremenom, te da ćemo do polovine leta kada imati jedno kompletno rešenje, koje će bez problema potući konkurenciju do kolena. Na žalost cenu nismo uspeli da saznamo, ali ako film posmatramo kroz prizmu prethodnih rešenja, onda verujemo da će biti sasvim korektna za jednu ovakvu multimedijalnu zver!

ComTrade Shop, www.comtradeshop.com

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime