Istraživanja o štetnosti mobilnih telefona su sve češća. Naravno ovde se govori o njihovoj preteranoj upotrebi. Zapravo o tome da zamenjuju socijalnu interakciju što narušava naše odnose sa drugima i šteti mentalnom zdravlju, piše Psychological Reports.

Koliko puta vam se desilo da kuckate a sagovornik sa kojim pijete kaficu pokušava nešto da vam kaže. Ili obratno, želite da popričate sa drugaricom i da je gledate u oči dok joj objašnavate šta se to dešava u vašem intimnom životu a ona odgovara na poruke.

Stresno i štetno, kažu psiholozi i psihijatri. A to je sada i potvrđeno istraživanjima.

U novom istraživanju je učestvovalo 576 ispitanika od 18 do 76 godina a u drugom 510 od 18 do 58 godina. Pokazalo se da odsutnost u komunikaciji i kuckanje po mobilnom dok pričate sa drugima izaziva depresiju, anksioznost, usamljenost i ljutnju. Ljudi se osećaju odbačeni, neshvaćeni i zato stručnjaci savetuju da se više pažnje pokloni sagovorniku a mobilni da se koristi kada ste sami.

Već ranije je dokazano da ukoliko previše vremena provodite na društvenim mrežama imate veću šansu da patite od depresije i anksioznosti.

Dakle, svi u prirodu i ostavite telefone kod kuće.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime