Luksuzni satovi se isplate više do kripto valuta. A to znači da bi kupovina čuvenih marki poput Rolex i Patek Philippe mogla da bude veoma dobra investicija.

Indeks Subdial50 prati svetske cene 50 najprodavanijih luksuznih satova i on pokazuje trend rasta već godinama.

“Tražnja za nekim modelima je naglo porasla, ali su se cene vratile na malo razumniju meru koja je u skladu sa realnom potražnjom,” rekao je Ros Krejn, jedan od osnivača kompanije Subdial i jedan od naučnika koji su kreirali indeks.

Indeks uključuje modele Rolex Daytona, Datejust, i Submariner, kao i nekoliko modela Patek Philippe Nautilus i model Royal Oak kompanije Audemars Piguet je u prethodnoj godini porastao za oko 32 odsto, piše Blumberg.

To ulaganje u polovne luksuzne satove čini profitabilnijim od drugih alternativnih investicija, uključujući oldtajmere, zlato i zasigurno kriptovalute, koji su prethodnih meseci zabeleželi veliki pad. Indeks S&P 500 je takođe na putu da zabeleži najgorih šest meseci od 1970. Šest godina nakon pomenutog pada je Patek prodala svoj prvi model sata “Nautilus” (tada prodavanog po ceni od 3.100 dolara).

Interesovanje za kolekcionarske primerke starih modela satova je svoj vrhunac doživelo za vreme pandemije virusa korona, jer su ih kupci, zatvoreni u kućama i sa viškom novca, naručivali preko interneta, prenosi Bankar.rs. Neki investitori, koji su ostvarili dobitke na tržištu kriptovaluta i akcija tehnoloških kompanija, polovne satove su videli kao sledeću vrstu poželjnih investicija.

Cene nekih modela proizvođača Rolex, Patek Philippe i Audemars Piguet porasle su više od dva puta jer su tržište, na kojem su do tada bili uglavnom kolekcionari i kupci iz hobija, preplavili novi ulagači. Nakon što je kompanija Patek objavila da prestaje sa proizvodnjom modela “5711 nautilus”, njegova cena je još više porasla.