Kada detetu kupiti mobilni telefon pitanje je nad pitanjima za mnoge roditelje, a odgovor nije jednostavan. Deca su danas sa ekranima, mobini, kompjuter, televizija od samog rođenja. Gledaju roditelje, braću, sestre, bake, deke jer su svi ispred ekrana. Znamo i sami kada se krene na putovanje, kada je gužva u kući, kada se vozimo u autu dete “zabavljamo” ih ekranima, još od najranijeg uzrata tutnemo im u ruke svoje mobilne i mirni smo neko vreme. Ali to nikako nije dobro. Stručnjaci su jasni da deci ne treba prerano davati mobilni i svakako ih moramo kontrolisati koliko vremena provode i šta rade na njemu.

Kada detetu kupiti mobilni telefon

Prema jednom istraživanju više od polovine američke dece do 11 godine je već imalo svoj pametni telefonom. To je bilo pre dve godine, a u vreme ove pandemije deca još ranije dobijaju svoje mobilne.

Važno je pre svega, deci objasniti da ono što dele preko mobilnog ide na mrežu i da je vidljivo, zbog čega treba paziti kako se koristi. Predočiti posledice nepažljivog stavljanja ličnih podataka i informacija o porodici na mobilni jer može doći do nelegalnog korišćenja.

Bilo bi dobro da deca mobilne koriste za održavanje komunikacije pre svega, sa porodicom a onda i sa drugovima a da slobodno vreme koriste za druženje, sport, vannastavne aktivnosti. Tu je uloga roditelja vrlo važna. Naviknite svoju decu da vole prirodu, čitanje, zajedničke aktivnosti u kući i van nje. To iziskuje angažman naravno ali treba raiti ono što je korisno za decu a ne ono što je roditeljima lakše. A najlakše je dati mobilni i pustiti dete da neograničeno provodi vreme buljeći u ekran.

Da biste procenili kada da kupite detetu mobilni treba videti da li je dete zrelo da poštuje dogovore i ne prelazi dogovoreni limit za mesečnu potrošnju. Važno je i da dete bude odgovorno u čuvanju mobilnog a ne da ga zaboravlja gde stigne. Neko dete će biti spremno za mobilni do desete godine a neko tek kasnije. Dobro je i razmeniti iskustva sa drugim roditeljima koja mogu biti korisna kada odlučujete o kupovini mobilnog.

Potrebno je, veoma je potrebno voditi računa da se dete ne veže preterano za mobilni. A crvena lampica svetli kada dete koristi mobilni dok jede, kada zapostavlja domaće i obaveze koje obavlja u kući, kada ne razgovara mnogo sa roditeljima i ne druži se sa drugovima, kada se unervozi ukoliko ne može da koristi mobilni.

Ako se ovo dešava vašem detetu nemojte mu otimati mobilni, vikati, osmislite kako da rešite problem. Važno je da mu objasnite posledice preteranog vezivanja za telefon. Budite i sami primer, odložite mobilne i fokusirajte se na porodicu. Postavite granice i posledice i nagrade kada se one poštuju ili prekorače. Ponudite detetu neke druge aktivnosti, budite kreativni i sledite njegove potrebe. Sve to radite smireno i uz puno ljbavi.