Princip rada taxi vozila se nije menjao nekih stotinak godina. Izađete na ulicu i pokušate da ga zaustavite. Ili u boljem slučaju pozovete telefonom, čekate neko vreme i onda se nadate da će vas pronaći iz prve.

E pa više nije tako, a naravno tehnologija je zaslužna za to. Dobre vesti su da je budućnost stigla i u Beograd. I isprobali smo je. Tačnije, aplikaciju Taxify.

Za razliku od globalno nešto popularnijeg Ubera, gde svako može da se prijavi kao vozač, Taxify radi sa pravim taksistima. Što znači da možete biti sigurni da ćete dobiti adekvatnu vožnju profesionalaca.

U Beogradu već ima oko 350 vozača dok je svakog dana aktivno oko 170.

Ali krenimo redom.

Da biste počeli da koristite uslugu, potrebno je da instalirate aplikaciju. Podržani su Android i iOS operativni sistemi i cela procedura se svodi na par jednostavnih koraka.

Onda uključite aplikaciju i na mapi će se automatski prikazati vaša lokacija, kao i očekivano vreme za koje najbliže vozilo može da stigne do vas. Možete i da promenite mesto gde taxi treba da vas sačeka ako to želite.

Dok čekate, možete da pratite kako vam se vozilo približava i gde se tačno nalazi na mapi. Taxify koristi Google mape koje se nisu pokazale kao najpreciznije. Zato nam se desilo par puta da nas vozilo čeka ne baš na tačnom mestu koje smo naveli. Ipak, kako vozač ima vaš broj telefona a i vi njegov uvek možete da precizirate gde se nalazite ukoliko mapa nije dovoljno jasna. Taksisti nam kažu da bi uskoro trebalo da počne primena preciznije, domaće mape, pa neće biti ni ovakvih problema.

Kada ste u kolima vozite se po taksimetru, sasvim regularno, zato što i jeste u regularnom taksiju. Kada dođete na destinaciju možete da platite preko aplikacije, koja će vam sa kreditne kartice skinuti novac sa računa. Naravno, možete da platite i kešom. Zapravo, ni ne morate da unosite broj kartice ako želite da uvek plaćate kešom.

Na kraju, na mail će vam stići svi podaci o vožnji.

Zanimljivo je da aplikacija nudi i procenu vrednosti vožnje, pa ćete unapred znati koliko će vas prevoz do određene destinacije koštati.

U ovom trenutku Taxify je dostupan samo u Beogradu a već nekoliko hiljada korisnika je instaliralo aplikaciju.

Prosečno vreme čekanja je 5 minuta, mada je vozilo do nas stizalo uvek za manje, čak i jednom prilikom u 4 ujutru. Što znači da je dovoljan broj vozila u igri, pa ćete praktično uvek dobiti vožnju koju zatražite.

Zaključak? Taxify definitivno zaslužuje našu preporuku.

I za kraj, trebalo bi da znate da će tokom aprila vožnje preko Taxify app biće 20% jeftinije! Umanjene cene vožnji će biti prikazane u aplikaciji, a razliku u iznosu u odnosu na cene na taksimetru u vozilu plaća Taxify.

1 KOMENTAR

  1. U Uberu ne može svako da vozi! I na uberu imaš obavezno ocenjivanje vozača i vozila sa lošim ocenama gube pravo da voze! Sa uberom unapred znaš cenu!
    Bio sam u Minneapolisu pre 20-tak dana isprobao Uber… prva vožnja do 15$ gratis i platio samo povratak ,50$ vozilo i vozač dobili 5 zvezdica od mene, napominjem kad završiš vožnju obavezno ocenjivanje. Sigurni su i putnik i vozač sa uberom, putnik zna ko će mu doći ima ocene da pogleda a vozač zna koga uzima ima uber njegovu karticu… ja sam oduševljen i voleo bih ga kod nas. I još jedna napomena, unapred znaš koliko vožnja košta 🙂 kao kod BG taksista!

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime