Vaš telefon vam uveliko služi kao alarm, lični asistent, pa čak i TV, a sada može da bude i lekar!

Besplatna aplikacija napravljena na Univerzitetu u Mičigenu omogućava korisnicima da koriste kameru na telefonu da otkriju rane znake raka kože. 

Ukoliko se primete sumnjivi mladeži ili druge fleke na koži, aplikacija će voditi korisnike kroz samopregled. To je vodič sa 23 fotografije koje pokrivaju telo od glave do stopala. Fotografije su smeštene u aplikaciji i služe kao baza za buduća poređenja.

Aplikacija pod imenom UMskinCheck čak šalje automatski podsetnik korisnicima pa mogu da prate promene na koži u određenom vremenskom periodu. Aplikacija sadrži i fotografije mnogih tipova raka kože za poređenje, a i doktori već koriste fotografije za proveru pacijenata.

“Čitav ovaj sistem je dobar izbor za osobe koje rizikuju melanom”, rekao je Majkl Sabel, profesor hirurgije, koji je bio vodeći doktor u nastanku aplikacije.

Ipak, aplikacija zahteva profesionalnog fotografa a može da bude i vrlo neugodno samopregeledati sebe.

Ukoliko se fleka na koži menja ili raste, fotografije mogu da se pokažu dermatologu koji će odrediti da li je neophodna biopsija.

“Preporučujemo samopregled kože svakome da bi se rak otkrio u ranoj fazi, kada je lečenje manje invazivno i efikasnije”, kaže Sabel.

Ukoliko imate svetlu kožu ili lako izgorite, imate opekotine od ranije ili u porodici imate obolele od melanoma, nosite sa sobom visok rizik pa je povremeni pregled vrlo važan.

Svake godine je sve veći procenat obolelih od najozbiljnije vrste melanoma.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime