Apple je početkom septembra meseca prošle godine lansirao novu generaciju iPhone telefona koja je naišla na sjajan prijem kod kupaca i definitivno najavila novu eru pametnih telefona. Verovatno već pogađate, reč je o iPhone 7 i iPhone 7 Plus telefonima koji su se ubrzo nakon svetske premijere našli u prodaji i u Srbiji. Reč je o vrhunskim telefonima koji u svakom pogledu nude više od konkurencije i donose jedan potpuno novi level korisničkog iskustva. Iznad svega ovo su izdržljivi telefoni, dizajnirani da zadovolje sve grupe korisnika – od onih koji traže samo zabavu do poslovnih osoba, gejmera, grafičara, fotografa… Model dijagonale ekrana od 4.7 inča (ili samo iPhone 7) svakako je najzanimljiviji najširem krugu korisnika jer fantastično leži u rukama i ima vrhunski Retina ekran (znatno svetliji, sa još boljom reprodukcijom boja). Apple-ov iPhone 7 telefon je u svakom smislu reči promenio percepciju modernog pametnog telefona. Pogledajmo i zašto…

Ma koliko se fizički iPhone 7 ne razlikuje previše od iPhone-a 6s, hardverski gledano ovo su dva potpuno različita proizvoda/telefona. U vizuelnom pogledu iPhone 7 dolazi sa nešto drugačijom pozicijom antene za prijem signala i nešto većom kamerom zbog koje su maske od iPhone 6s telefona neupotrebljive. Telefon je dostupan i u više različitih boja Rose Gold, Gold, Silver, Black i Jet Black od kojih je svakako Jet Black izdanje najzanimljivije, ali i najzahtevnije za održavanje. Savršenu izradu prati posvećenost svakom detalju, kao i neverovatan finiš zbog kog svi dostupni iPhone 7 telefoni izgledaju neverovatno moćno.

Osnovu iPhone 7 telefona čini A10 Fusion čip koji je 64-bitne ahitekture i M10 koprocesor koji mu pomaže u radu. Grafički akcelrator je integrisan u sam A10 procesor i u poređenju sa onim koji se nalazio u iPhone 6s telefonima daje za nekih 30% do 40% bolje grafičke performanse. Slično je i kod brzinskih karakteristika – iPhone 7 ima značajno bolje brzinske karakteristike u odnosu na svog prethodnika i to se posebno oseti i vidi kod rada sa zahtevnim aplikacijama. Ostatak hardverske konstrukcije čini Retina displej dijagonale 4.7 inča i rezolucije 1334×750 piksela, fleš storidži od 32GB, 128GB i 256GB (u slučaju Jet Black modela dostupne su verzije od 128GB i 256GB fleš storidža) i 2GB radne memorije, koja u velikoj meri utiče na krajnju akceleraciju. Zadnja kamera je značajno poboljšana i sada ima 12MP, do je prednja (FaceTime HD) unapređena sa senzorom od 7MP. Na sedmici je implementiran i Touch ID sensor, koji funkcioniše odlično i podiže nivo bezbednosti na maksimum.

Od bežičnih konekcija na iPhone 7 telefonu se nalaze Bluetooth i Wi-Fi adapteri po poslednjim standardima, dok je za direktan transfer podataka zadužen Lightning ulaz koji ujedno služi i za punenje baterije, ali i za povezivanje sa EarPods slušalicama (dolaze u paketu). Standardni 3.5 mm ulaz za slušalice je izostavljen, što je mnogima u početku zasmetalo, ali kasnije se ispostavilo da je to ipak pun pogodak, pa su i mnogi drugi proizvođači sledili primer kompanije iz Kupertina. Inače, baterija na iPhone 7 telefonima ima veoma, veoma dobru autonomiju. Konkretno, baterija donosi do 14 sati razgovora u 3G mreži ili 13 sati gledanja video sadržaja, odnosno 40 sati slušanja audio fajlova. Ista je maksimalno izdržljiva i otporna na padove i potrese, a svi iPhone 7 telefoni su rezistentni na polivanje tečnosti, pesak, prašinu i zračenja po IP67 standardu.

iPhone 7 telefoni su bazirani na iOS 10 platformi koja dolazi sa preko 250 novih funkcija u odnosu na iOS 9 verziju. Kod ove platforme unapređen je bezbedonosni sistem, tu su i nove aplikacije, a značajno je ispeglano i grafičko okruženje koje je sada lepše i intuitivnije. Ova platforma je maksimalno optimizovana od strane Apple-ovih sistem inženjera tako da sve radi brzo i fluidno. Čak i kada se rade neki od najzahtevnijih poslova sve se munjevito brzo završava i odrađuje. Zanimljivo je da je iOS 10 platforma u velikoj meri zaslužna za jedno novo korisničko iskustvo.

Ako po stranu stavimo svakako poprilično visoku cenu po kojoj se iPhone 7 nudi u svakom drugom pogledu iPhone 7 je više od savršenog telefona. On je ultimativni telefon današnjice i telefon koji je u svakom smislu redefinisao pametni telefon kakav smo do sada znali/poznavali. Vrhunski Retina ekran nove generacije koji je za nekih 30% svetliji mu daje na posebnoj lepoti, ali i pruža jedno neverovatno vizuelno iskustvo jer donosi potpuno prirodnu reprodukciju boja i impresivnu detaljnost. Tu su i sjajne kamerice (prednja i zadnja), kao i baterija odlične autonomije. Jednostavnije rečeno – iPhone 7 je telefon koji nema pravu konkurenciju!

Cena (sa PDV-om): od 101.790,00 dinara

Kontakt: iStyle

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime