Novi iPhone je juče stigao na tržišta širom sveta, a sada već tradicionalno, urednici Domino Magazina su ga testirali u Beogradu ni 24 sata posle premijere. Evo prvih utisaka.

Kao što znate sada su tu dve verzije. Standardni iPhone 6, kao i veliki iPhone 6 Plus, koji već spada u domen phableta, uređaja između telefona i tableta.

Ali krenimo redom.

Kutija je slična kao i kod modela 5S. Ipak, čim je otvorite uslediće iznenađenje. Novi iPhone izgleda poprilično drugačije u odnosu na predhodnike, a drugačiji je i osećaj u ruci.

 

Kvalitet izrade je toliki da ćete imati utisak da se radi o nakitu a ne telefonu. Ovako nešto do sada nismo držali u ruci. Sledeća stvar koju shvatite je da je iPhone 6 stvarno veliki. Čak i “obični” je zaista velik. I to je pomalo šok. Uz to je neverovatno tanak i vrlo lagan. Zapravo približno je iste mase kao predhodni model, ali uz veće dimenzije deluje lakši. A sve to daje potpuno drugačiji osećaj u ruci.

U dizajnerskom smislu telefon donosi najveće promene još od modela iPhone 4. Apple se vratio “mekanom” dizajnu, pa nigde nećete pronaći ni jednu oštru ivicu. Zato fino leži u ruci, ali se čini i da će biti pomalo sklon ispadanju. Zato savetujemo da odmah nabavite silikonsku futrolu ili bumper.

Uključivanjem ekrana otkrivamo da je tu novi operativni sistem iOS 8. Ali i da dijagonala ekrana od 4.7 (odnosno 5.5 inča) nije najvažnija prednost već njegov kvalitet. Primetićete razliku u odnosu na modele 5 i 5s, pa će vam prikaz na njima (iako sasvim solidan) sada delovati potpuno prevaziđeno. Apple kaže da je ovo najbolji ekran koji su do sada napravili i to se zaista odmah vidi.

 

Rezolucija ekrana je 1334×750 tačaka, dok je kod modela Plus ona 1920×1080. Posle nekoliko minuta korišćenja zaboravićete na prvobitni šok i početi da se pitate kako ste uopšte preživeli bez ovako dobrog (i velikog) ekrana. Ako niste baš previše sujetni možda shvatite da su neki drugi proizvođači tu ipak bili u pravu.

iPhone 6 je u radu moćan i brz. U srcu uređaja se nalazi novi Apple procesor A8. Po običaju ne znamo baš previše o njemu. Neke karakteristike su navodno procurele na net, ali to zapravo i nije bitno. Koga zanima frekvencija ili memorija dok sve radi savršeno. A radi. I više od toga. Znamo da je zadržana 64-bitna arhitektura. U paketu stiže i ovi M8 čip zadužen za prepoznavanje pokreta. I on je poprilično unapređen čime su otvorene mogućnosti za Health paket aplikacija koje će pratiti zdravstvene aspekte vašeg života.

Tu je i senzor otiska prsta, koji radi još malo brže čini se, dok je kamera rezolucije 8 megapiksela. Možda će vas iznenaditi ovako niska rezolucija, ali Apple je dodatno unapredio njen kvalitet. Primetićete i mali dizajnerki kompromis koji je napravljen. Objektiv kamere je blago ispupčen u odnosu na telo uređaja, što narušava njegovu formu. Ipak Apple je to uradio kako bi ugradio malo veći senzor i malo veći objektiv. A dobili su najbolju kameru do sada. Toliko dobru da nezavisni foto aparati polako ali sigurno odlaze u penziju.

 

Veći model je opremljen i optičkom stabilizacijom slike, dok oba snimaju usporene snimke sa fantastičnih 240 sličica u sekundi, što pruža neverovatno atraktivne kadrove.

Kvalitet snimaka je zaista vrhunski a možete ručno da podešavate parametre poput ekspozicije.

Što se tiče baterije, na osnovu par sati korišćenja se čini da će biti isto kao kod modela 5 i 5s. Dakle, punićete ga svake noći.

Na kraju par reči o novom iOS 8. Vizuelno je skoro identičan kao “sedmica”. Ipak, tu su neke dodatne funkcionalnosti. Apple je najavio bolju vezu Mac računara i iPhone telefona. Tako ćete poruke moći da kucate na telefonu a onda nastavite na računaru i obrnuto. Ili da pozive preuzimate na računaru ako vam telefon nije pri ruci. iMessage sada šalje slike, glasovne poruke i video zapise.

Tu je i sasvim nova opcija koja će vam se sigurno dopasti. Ako je internet konekcija dobra, iPhone će ponuditi da pozovete drugi iPhone internet konekcijom umesto preko mobilne mreže. A tako ćete uštedeti poprilično novca, dok međunarodni pozivi najzad postaju uobičajena stvar bez zezanja sa Skypeom i drugim sličnim programima koji ne rade baš uvek.

Možete da vidite i koje aplikacije vam troše najviše baterija, dok je Safari brži i sigurniji.

 

Apple je pored izbora veličine omogućio da birate i boje. Tu su ponovo gold, silver i space grey.

 

Da sumiramo utiske posle par sati igranja. Novi iPhone je neverovatan telefon i ovako nešto zaista još uvek nismo držali u ruci.

Kao i predhodnih godina, Deki Manhattan nam je pomogao da prvi testiramo novi iPhone. Ako i vas zanima slobodno ga zvrcnite na 063/200903.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime