Fujifilm je upravo predstavio novi foto aparat Instax SQ40 za instant fotografiju. I ono što ga izdvaja je činjenica da pravi veće fotografije.

Nesumnjivo posdeća na Mini 40, koji je svojim vintage izgledom privukao hipstere i druge nostalgičare. Ipak, koristi square film kvadratnog oblika, kao i prethodni SQ modeli.

Kamera SQ40 dolazi u finišu od veštačke crne kože sa srebrnim detaljima. Širina mu je 5,25 inča, visina 4,5 inča i debljina od 2,25 inča, tako da je znatno veći od Mini 40 i drugih Instax Mini kamera.

Objektiv se uvlači a kamera ima tri režima, počevši od potpuno uvučene „isključene“ pozicije koja kameru čini tanjom šitetći sočivo. U položaju „uključeno“, on se produžava i poklopac sočiva se otvara, dajući vidno polje ekvivalentno 65,75 mm a za marko režim objektiv može dodatno da se izvuče. Takvo rešenje smo videli i na starijim modelima.

Aparat ima automatsku ekspoziciju i snima na Instax Square filmovima. Ovde nema nikakvog čuvanja u digitalnom formatu, tako da je sve analogno.

Cena je oko 150 dolara i očekuje se da će biti dostupan za kupovinu do kraja juna.