Nikon je krajem prošle godine predstavio sasvim novi koncept foto aparata. Njegova oznaka je Df, a već mesecima izaziva burne reakcije širom sveta. Sada je stigao i u Srbiju i urednici Domino Magazina su imali priliku da ga isprobaju. Evo naših utisaka.

Odmah će vam biti jasno da je Df drugačija sprava. Izgleda, kao da je iskočio iz osamdesetih. Ili možda čak i neku godinu pre. Zapravo, odmah nas je podsetio na Nikon FM, prvi ozbiljan SLR aparat kojim smo fotkali. I naravno pokrenuo nam lepe emocije.

Nikon i kaže da je ono “f” u oznaci od “fusion”, što znači da spaja dva sveta, stari i novi. Praktično, retro futurizam.

Ali krenimo redom.

U srcu ovog modela nalazi se moćni senzor od 16 megapiksela, isti onaj kao kod modela D4, odnosno najmoćnijheg aparata japanske kompanije. A to je vrlo dobra preporuka.

Što se tiče tehnikalija procesor i autofokusni sistem su preuzeti sa modela D610. Dakle, pored atraktivne spoljašnjosti ovaj model ima i veliko srce. Osetljivost senzora je u rasponu od ISO 100-25,600. Brzina je prilična, pa ćete moći da snimite 5.5 slika u sekundi. Autofokusni sistem ima 39 tačaka i radi izuzetno brzo. Ekran je dijagonale 3.2 inča i ima 921.000 tačaka.

Pošto ga uzmete u ruke shvatićete da ovo zaista nije običan digitalni aparat. U njega je ugrađeno bogato Nikonovo nasleđe iz nekih prošlih vremena. I to je sjajna stvar. Recimo, telo je urađeno od legure magnezijuma i presvučeno kožom. Tako se nekada radilo. Ima manji držač za desnu ruku, što će vam u početku biti čudno, ako ste navikli na “ispupčenje” kod aktuelnih modela. Ali, ni Nikon FM nije imao “grip” pa nam to pre dvadesetak godina nije smetalo.

Sjajna stvar je ogromno optičko tražilo. Ono je istih dimenzija kao kod modela D800, svetlo je i omogućava čak i ručno izoštravanje.

Tu dolazimo do podatka koji izdvaja ovaj model. Nikon Df će raditi sa praktično svim objektivima koje je ova kompanija ikada napravila. Čak će prepoznati i otvor blende kod starih, manuelnih modela. A to je vrlo korisno pošto će vam svetlomer raditi i prikazati količinu svetla u kadru. Ponadali smo se da će se u njemu pronaći i prizma koja će omogućiti lakše izoštravanje slike ali čini se da je to bilo previše komplikovano za izvesti u današnje vreme i u kombinaciji sa modernim objektivima.

Upravljanje nas takođe vraća u prošlost. I to na dobar način. Recimo tu je prsten za ekspoziciju, baš kao kod starih Nikona. Ipak, obezbeđena je i prava i gomila dodatnih tastera kojima možete dodeliti funkcije po želji. Recimo možete da birate gde ćete i kako podešavati ekspoziciju. Zapravo ovaj aparat možete koristiti na bezbroj načina, kao analogni uređaj, kao moderni digitalni ili sasvim automatski.

Aparat je vrlo brz, jako intuitivan i neverovatno atraktivan. Ako želite da steknete nove prijatelje kupite ga!

Ono što će vas možda iznenaditi je da video snimanje nije podržano. Jednostavno, ovo je aparat za fotografisanje. I sve ono lepo što uz to ide. Ništa više od toga. Ali, to je više nego dovoljno. Kvalitet snimaka je potpuno savršen i o tome zaista ne vredi govoriti pošto je ovo sam vrh današnje tehnologije. Skoknite do neke od prodavnica i bacite pogled. Ali budite svesni da ćete se zaljubiti istog sekunda.

Zvanični ditributer Nikona za Srbiju je kompanija Refot B a cena ovog modela je 334.990 dinara.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime