Fairphone 3 je najpošteniji telefon ikad napravljen. U pitanju je etički pametni telefon iza koga stoji holandska kompanija. I postoji nekoliko razloga zašto je tako “pošten”.

Za početak, on je sklopljen uz pomoć šrafova a ne lepka pa će se lako otvoriti. Što nije slučaj sa popularnim modelima velikih kompanija.

A lako otvaranje znači i laku popravu i zamenu delova, kao i njihovu reciklažu.

U odnosu na ranije modele, Fairphone 3 je lakši i tanji a uz to i izdržljiviji. Kompanija kažu da im je cilj da njihovi korisnici telefon koriste najmanje pet godina. Ukoliko se neki deo i pokvari, vrlo lako će moći da ga zamene pošto je sve modularno i jednostavno sklopljeno.

Korisnici koji duže koriste uređaje će potrošiti manje novca ali će se tako smanjiti i emisija ugljen dioksida što je dobro za prirodu.

Ni to nije sve.

Fairphone vodi računa o nabavci pa koriste reciklirane materijale kada je to moguće. Uz to sirovine dolaze iz regiona bez konflikta uz vođenje računa o radnicima.

Direktorka kompanije Fairphone Eva Gouwens želi da promeni poslovanje na tržištu.

“Postavljanjem tržišta sa etičkim proizvodima želimo da motivišemo celu industriju da deluje odgovorno.”

Što se tiče specifikacija, Fairphone 3 ima karakteristike modela srednje klase. Procesor je Snapdragon 632, ekran je od 5.7 inča a kamera od 12 megapiksela.

Ipak, najvažnije je da sve delove možete lako i brzo da zamenite, od baterije pa do polomljenog ekrana.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime