Urednici Domino Magazina su imali priliku da istestiraju Samsung Galaxy S21 Ultra. Evo naših utisaka posle nekoliko nedelja sa jednim od najjačih modela na tržištu telefona danas.

S21 Ultra je najmoćniji model poslednje Galaxy S serije iz Samsunga. Dakle, u njemu ćete pronaći sve najbolje što postoji na tržištu u ovom trenutku – od kamere sa pet objektiva i laserom pa do super oštrog ekrana.

Krenimo redom.

Što se tiče dizajna telefonom dominira metalno kućište i ogroman blago zakrivljeni ekran koji se prostire od ivice do ivice. U moru telefona, S21 Ultra se na prvi pogled izdvaja kao “flagship” i odmah je jasno da se ne radi o “tamo nekom” telefonu. U odnosu na starije modele iz S serije, zakrivljenje ekrana je nešto manje upadljivo i to je dobro rešenje.

Sa zadnje strane je rezervisana velika površina za kamere kojih ima čak pet. Metalno ispupčenje se prostire i do ivice odnosno ćoška telefona pa ako ga pogledate sa te strane delovaće neobično bucmasto, što je rešenje koje do sada nismo videli. Ipak, osetljivi objektivi će ovako biti dosta solidno zaštićeni.

Sa prednje strane je ekran od 6.8 inča sa osvežavanjem od 120Hz, što je vrhunska karakteristika i gejmeri će biti posebno zadovoljni. Ali ne samo oni, pošto će svi drugi ekrani posle ovog delovati kao da su došli iz daleke i ne baš lepe prošlosti. Ekran pruža 1,500 nita osvetljaja što znači da ćete i pri direktnom suncu bez problema moći da gledate film sa puno noćnih kadrova. Bukvalno. Rezolucija ekrana je 1440 x 3200 a preko njega je Gorilla staklo poslednje generacije otporno na grebanje.

Pored ekrana, verujemo da vas posebno zanima i kamera. E pa, ova će zadovoljiti sve vaše potrebe sa svojih 5 objektiva koji podrazumevaju i moćan optički zum. Evo zašto je to važno. Većina telefona u poslednje vreme ima solidne kamere. Ali takođe, čak 90 posto tih kamera ima objektive veoma širokog ugla. Što znači da će snimati fine pejzaže, hvatati dosta svetla, ali će se te fotografije sasvim očigledno razlikovati od onih snimljenih kvalitetnim DSLR foto aparatima.

Više ne. S21 Ultra ima glavnu kameru od 108 megapiksela sa laserskim fokusom. Njena žižna daljina je ekvivalent 24mm što je idealno za većinu situacija, fotkanje društva i standardnih, svakodnevnih kadrova.

Pored toga, tu su i dve telephoto kamere: jedna od 70mm koja je idealna za portrete i druga od 240mm za slikanje stvarno udaljenih predmeta. A kada se tome doda i digitalni zum, mogućnosti za snimanje su izuzetne.

Evo kako to izgleda i praksi. Fotografije snimljene S21 Ultra kamerom uz različito uvećanje i bez ikakvih dodatnih intervencija:

samsung-s21-ultra-kamera
samsung-s21-ultra-kamera

A kako biste najbolje shvatili koliko S21 Ultra ima dobru kameru evo i istog kadra snimljenog Samsung Galaxy S20 FE modelom koji i sam ima veoma moćnu kameru i snažan optički zum.

samsung-s20-fe-kamera
samsung-s20-fe-kamera

Razlika je očigledna i ni jedan drugi telefon koji smo testirali ne može da napravi ovako kvalitetne telephoto snimke, što znači da ćete moći da pravite divne portrete ali i pokažete svu kreativnost slikajući kadrove sa distance.

Ne zaboravimo ni raskošne karakteristike za snimanje video materijala (8K@24fps, 4K@30/60fps).

Dakle, ako tražite telefon sa vrhunskom kamerom onda je Galaxy S21 Ultra zaista idealan model.

Što se tiče ostalih karakteristika procesor je Snapdragon 888 ili Exynos 2100 u zavisnosti od tržišta, a postoje verzije sa 12 ili 16 GB RAM memorije. Za skladište je tu 128GB / 256GB / 512GB u zavisnosti od modela.

Mali nedostatak bi mogla da bude činjenica da nema microSD slota, ali u poslednje vreme ni ne znamo nekoga ko ga zaista i koristi pa je to više stvar kurioziteta. Ipak, možda bi bilo pametnije kupiti model sa 256 ili 512 GB kako biste imali mesta za sve te fotke koje ćete snimati.

Što se tiče operativnog sistema tu je Android 11 uz OneUI 3.0 interface, i to je dosta standardno za Samsung. Čak i ako ih do sada niste koristili lako ćete se navići.

Ne zaboravimo i bateriju kapaciteta 5,000mAh, što je iznad proseka. Ipak, imajte u vidu da punjač ne dolazi u kompletu, pa bi bilo dobro ga da kupite i to neki od moćnijih modela pošto je brzo punjenje predviđeno, baš kao i bežično.

Ukoliko tražite najbolji Android telefon na tržištu i to od super proverenog proizvođača i uz neverovatne mogućnosti kamere onda je Samsung Galaxy S21 Ultra definitivno za vas.

Našu preporuku je zaslužio.  NN