U subotu 15. septembra 2018. godine, od 22h u O.U.R. PUB-u, Beogradska br. 71, održaće se donatorsko veče putem koga će se prikupljati sredstva za novu autorsku predstavu Saligia pozorišne trupe Ludum Ludum.

Ovom događaju prisustvovaće renomirani srpski glumci i reditelji, publika koja godinama prati rad Ludum Ludum teatra koji postoji već pet godina, a iza sebe ima dva autorska komada i dvanaest međunarodnih i regionalnih nagrada, a dobrodošli su i svi koji žele da se upoznaju sa radom trupe.

Ove donatorske večeri DJ pult će svojim prisustvom upriličiti srpska glumica Lena Bogdanović i mladi glumac u usponu Đorđe Kreća.

Svi zainteresovani donatori imaće mogućnost izbora između tri donatorska paketa:

Prvi donatorski paket je u vrednosti od 1000,00 RSD. Donator dobija vaučer koji je ulaznica za premijeru predstave Saligia.
Drugi donatorski paket je u vrednosti od 700,00 RSD. Donator dobija vaučer koji je ulaznica za prvu reprizu predstave Saligia.
Treći donatorski paket je u vrednosti od 500,00 RSD. Donator dobija vaučer koji je ulaznica za drugu reprizu predstave Saligia.

Reč pisca:

Tema komada Saligia zasniva se na kritici društva. Zvaničnici države su predstavljeni kroz smrtne grehove kojima je Bog dao šansu da se iskupe nakon smaka sveta. Ukoliko bi napravili novu i bolju Zemlju, bili bi oslobođeni ljudskog obličja i bili bi vraćeni u raj.

Saligia je reč sastavljena od sedam početnih slova sedam smrtnih grehova. U ovom komadu Saligia je ime hotela u kome se održava Samit na kome se sačinjava nova i bolja Zemlja od strane sedam smrtnih grehova.

Ovaj dramski komad, pored sedam smrtnih grehova u sebi sadrži motive svima poznatih tema. Oslanja se na direktan citat Biblije o nastanku sveta. Pored toga, u sebi sadrži motiv mita o Perzeju i Meduzi. Simbolički se oslanja na Rajski vrt, prisutan je simbol jabuke u priči o Adamu i Evi, kao i nezaobilazna zmija.
Tema komada je, pored kritike društva i kritika pojedinca. Saligia sugeriše da brzina života kojom živimo, kao i kvalitet utiču na sam sadržaj i doprinos pojedinca kako samom sebi, tako i zajednici. Saligia govori o mogućnostima. O imanju izbora. Podseća na moralne vrednosti. Poziva na povratak lepoti. Saligia je tema koja se tiče svakoga, kako intelektualca, tako i zanatlije, kako mladog, tako i starog čoveka. Saligia je tema koja se odnosi na svakog pojedinca na ovom Svetu.

Reč reditelja:

Ovaj komad na nadrealan i prilično bajkovit način govori o problemu današnjeg vremena ne oslanjajući se precizno na određenu državu ili regiju. Ovaj dramski tekst smatram aktuelnim u odnosu na trenutak u kome živimo te s toga ličnu motivaciju pronalazim u univerzalnoj i egzistencijalnoj temi koja transparentno poziva gledaoce na grižu savesti, preispitivanje, a pre svega podseća na davno zapostavljene vrednosti usled potrebe pojedinca za samopotvrđivanjem kroz ličnu karijeru, bez obzira na posledice. Ovakve teme su sve češće u pozorištima i na filmovima danas što dovoljno govori o stanju u kome se svet nalazi, a potvrđuje globalnu potrebu umetnosti za alarmiranjem i ukazivanjem na situaciju u kojoj se čovečanstvo nalazi. Kao svima, tako i meni, ovakve teme predstavljaju izazov i potrebu da sa svojim saradnicima na ovoj predstavi tragam za odgovorima na pitanja koja ovaj komad postavlja.

Ukoliko nalazite ovaj događaj podobnim za Vašu redakciju, molimo Vas da dolazak Vaše ekipe potvrdite do petka 14. septembra 2018. godine do 15 časova na mail [email protected] ili na broj +381 64 247 82 05.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime