Ugledna nagrada, koja se dodeljuje 12. put, uručena je u ponedeljak uveče dobitnicima u dvorani “Atrijum” moskovskog hotela “Balčug-Kempinski”, prenele su “Vesti”.

Žiri na čelu s Olegom Tabakovim, dodelio je nagradu u nominaciji “najbolje glumice” Polini Kuterovoj iz teatra “Masterskaja Petra Fomenka” i “najboljem glumcu” Konstantinu Habenskom za repertoar Čehova u Moskovskom hudožestvenom teatru.

U nominaciji “za doprinos razvoju glume” nagradjen je vodeći umetnik teatra “Savremenik” Valentin Gaft.

Nagradu Stansilavski “za doprinos svetskoj pozorišnjoj sceni” dobili su vodeći nemački koreograf Džon Nojmajer i majstor novog evropskog teatra, Švajcarac Kristof Martaler.

U kategoriji “pozorišnog pedagoga” nagradu Stanislavski dobili su profesor Ruske pozorišne akademije Oleg Kudrjašov i profesor pozorišnog Instituta “Šukin” Andrej Droznin, dok je nagrada za kritiku dodeljena Olegu Feldmanu.

Medjunarodnu pozorišnu nagradu Stanislavski utemeljio je 1994. godine istoimeni fond i otada se dodeljuje svake godine za vodeći doprinos razvoju pozorišne umetnosti. Do sada je nagradu dobilo preko 100 ruskih i stranih pozorišnih radnika.

Svakom laureatu uručuje se počasni znak s likom galeba i faksimil Stansilavskog, kao i novčana nagrada.

Konstantin Sergejevič Stanislavski (1863-1938) je ruski pozorišni glumac, teatrolog i režiser. Osnivač je Moskovskog hudožestvenog teatra i umetnički rukovodilac i ideolog tog pozorišta. Kao veliki pozorišni inovator imao je značajan uticaj na savremenike, a njegova škola glume, odnosno sistem Stanislavski, u kojoj glumac duboko analizira motivacije uloge koju igra, neprevazidjen je sve do danas.

Izvor: Tanjug

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime