lg

Uručena pozorišna nagrada Stanislavski

Laureati ovogodišnje medjunarodne pozorišne nagrade, koja nosi ime velikog ruskog reformatora scene Konstantina Stanislavskog, izmedju ostalih su ruski umetnici Valentin Gaft, Konstantin Habenski i Polina Kuterova.

Ugledna nagrada, koja se dodeljuje 12. put, uručena je u ponedeljak uveče dobitnicima u dvorani „Atrijum“ moskovskog hotela „Balčug-Kempinski“, prenele su „Vesti“.

Žiri na čelu s Olegom Tabakovim, dodelio je nagradu u nominaciji „najbolje glumice“ Polini Kuterovoj iz teatra „Masterskaja Petra Fomenka“ i „najboljem glumcu“ Konstantinu Habenskom za repertoar Čehova u Moskovskom hudožestvenom teatru.

U nominaciji „za doprinos razvoju glume“ nagradjen je vodeći umetnik teatra „Savremenik“ Valentin Gaft.

Nagradu Stansilavski „za doprinos svetskoj pozorišnjoj sceni“ dobili su vodeći nemački koreograf Džon Nojmajer i majstor novog evropskog teatra, Švajcarac Kristof Martaler.

U kategoriji „pozorišnog pedagoga“ nagradu Stanislavski dobili su profesor Ruske pozorišne akademije Oleg Kudrjašov i profesor pozorišnog Instituta „Šukin“ Andrej Droznin, dok je nagrada za kritiku dodeljena Olegu Feldmanu.

Medjunarodnu pozorišnu nagradu Stanislavski utemeljio je 1994. godine istoimeni fond i otada se dodeljuje svake godine za vodeći doprinos razvoju pozorišne umetnosti. Do sada je nagradu dobilo preko 100 ruskih i stranih pozorišnih radnika.

Svakom laureatu uručuje se počasni znak s likom galeba i faksimil Stansilavskog, kao i novčana nagrada.

Konstantin Sergejevič Stanislavski (1863-1938) je ruski pozorišni glumac, teatrolog i režiser. Osnivač je Moskovskog hudožestvenog teatra i umetnički rukovodilac i ideolog tog pozorišta. Kao veliki pozorišni inovator imao je značajan uticaj na savremenike, a njegova škola glume, odnosno sistem Stanislavski, u kojoj glumac duboko analizira motivacije uloge koju igra, neprevazidjen je sve do danas.

Izvor: Tanjug

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *