Sedmo izdanje Cirkobalkana festivala, jedinog cirkuskog festivala u regionu, u organizaciji udruženja za razvoj savremenog cirkusa Cirkusfera iz Beograda i Cirkorama iz Zagreba održaće se u Beogradu od 20. do 28. septembra u velikom crvenom šatoru koji će biti postavljen na Donjem Dorćol u Luci Beograd tj. u ulici Žorža Klemensoa 37.

Cirkobalkana festival, međunarodni je festival savremenog cirkusa koji će se ove godine održati kao prateći program 53. BITEF festivala. Festival CirkoBalkana promoviše i pruža potporu u izgradnji regionalne cirkuske scene, kroz prezentovanje rada regionalnih umetnika, ali i bogatog međunarodnog programa.
Savremeni cirkus, uz samu cirkusku umetnost uključuje i druge inovativne umetničke forme, vešto se poigravajući sa novim tehnologijama koja se, na sebi svojstven način, implementiraju u cirkus.

Tokom devet dana programa na festivalu će biti prikazano sedam predstava, tri masterklasa za profesionalno usavršavanje, prezentacija zajedničkog rezidencijalnog programa mladih umetnika iz regiona i Evrope, koncerti, izložbe, performansi i okrugli stolovi.

Festival otvaramo u petak, 20.9. premijerom mladih regionalnih snaga Malinada kolektiva (HR/SRB) pod nazivom (Un)connected. Zatim nam slede vrhunske izvedbe europskih savremenih cirkuskih umetnika: RANDOM (Španija), LAURA MURPHY (Velika Britanija) te dve različite predstave francuske kompanije UN LOUP POUR L’HOMME: Rare birds (u sklopu glavnog programa BItef festivala) i Face nord. Un Loup pour l’homme ujedno je i partner festivala u sklopu projekta Ride & Camp.

Uz predstave koje ćete moći da pogledate u Cirkobalkaninom crvenom šatoru, ne propustite i bogat prateći zabavni deo festivala koji će se održavati u i okolo šatora.
Biće to svojstven eksperiment umetnika i umetničke cirkuske zajednice!

Program festivala i sve dodatne informacije dostupne su na www.cirkobalkana.org

Festival je podržan od: Ministarstvo Kulture i informisanja R.Srbije, Francuski Institut u Beogradu, Teatroskop, Program kreativne Evrope – CircusNext Platforma, Erazmus +, Ministarstvo kulture R. Hrvatske, Zaklada Kultura Nova.