Peti pozorišni festival dece i mladih
Pozorište

Peti pozorišni festival dece i mladih

„Mater Terra“ širi poruke plemenitosti i ekologije

Peti pozorišni festival dece i mladih

U kulturnom centru „Magacin“ u ulici Kraljevića Marka u nedelju 18. novembra održaće se peti Festival „Mater Terra“, na kome će dramske grupe i studiji osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta pokazati svoje predstave. Festival se realizuje u saradnji „Centra za dramu u edukaciji i umetnosti“ i „Udruženja Umetnička Utopija“. Predstave festivala imaju zadatak da se bave temama iz oblasti ekologije i ekologije duše.

„Ekologija duše“ je nova kovanica koja određuje teme predstava, na predlog umetničke direktorke Festivala, Sanje Krsmanović Tasić, i podrazumeva zdrave i razvijene međuljudske odnose, otvorenost i prihvatanje drugog i drugačijeg, razvijanje empatije i aktiviranje solidarnosti i podrške.

Specifičnost Festivala je i u tome da nije takmičarski, već pruža mogućnost razgovora i razmene između mladih izvođača, nastavnika, roditelja, dramskih pedagoga i stručnog tima Festivala, koji prati Festival i zatim šalje pisanu evaluaciju dramskim pedagozima. Stručni tim se ove godine sastoji od Sunčice Milosavljević, rediteljke i dramske pedagoškinje, glumice Marte Keler i glumca i muzičara Eldara Zubčevića.

Na Festivalu će ove godine predstave pokazati O.Š. „Veljko Dugošević“, O.Š. „Dušan Vukasović-Diogen“, Geološka i hidrometeorološka škola „Milutin Milanković“, Dom učenika poljoprivredne škole PK „Beograd“, Češko pozorište i Dramski studio Centra za pozorišna istraživanja „ApsArt“ iz Beograda, kao i O.Š. „Sveti Sava“ iz Kruševca, Pozorišna grupa „Hator“ iz Obrenovca, i dramski studio „Šmiranti“ iz Novog Sada.

Tokom Festivala u prostoru MKM-a održaće se akcija kampanje prevencije vršnjačkog nasilja „Hleb Teatra“ #nisamkamen #nebudikamen, koja je podržana od strane organizacije „Rekonstrukcija ženski fond“. Na samom kraju festivala, kao poklon učesnicima, biće izvedene numere iz mjuzikla o vršnjačkom nasilju „Reči od kamena“.

Tradicija festivala „Mater Terra“ (lat. „majka zemlja“) je da se odžava u novembru i time uključi u obeležavanje svetskog dana dramske edukacije i međunarodne organizacije IDEA-International Drama/Theatre in Education Association, čiji je CEDEUM – Centar za dramu u edukaciji i umetnosti, nacionalni centar.

Takođe, festival svojim održavanjem podseća na donošenje Konvencije o pravima deteta 20.novembra, čiji 32. član nalaže da: „Svako dete ima pravo na odmor i slobodno vreme, na učešće u igri i rekreativnim aktivnostima koje odgovaraju uzrastu deteta i na slobodno učešće u kulturnom životu i umetnosti. Poštovaće se i podsticati pravo deteta na puno učešće u kulturnom i umetničkom životu i biće podržano pružanje odgovarajućih i jednakih mogućnosti za kulturne, umetničke, rekreativne i slobodne aktivnosti.“

Festival je zamišljen kao mesto razmene, predstavljanja rada dramskih sekcija i grupa i mogućnost stručnih saveta za sve one učitelje, profesore, umetnike i dramske pedagoge koji, veruju da dramski procesi i samo pozorište mogu pozitivno da utiču na lični razvoj, kao i razvoj društva i sveta u kome živimo.

Svi učesnici Festivala su dobitnici „Ekološke zvezde“, priznanja za širenje poruka plemenitosti i ekologije kroz pozorišni izraz, a „Ekološki putokaz“ dobijaju one organizacije i pojedinci koji su svojim doprinosom omogućili da se Festival održi i razvija.

Dodaj komentar

Ostavi komentar

*

Pozorište

Više uPozorište

Žurka u O.U.R. Pub-u za podršku novoj predstavi

Žurka u O.U.R. Pub-u za podršku novoj predstavi

Saligia pozorišne trupe Ludum Ludum

Domino Magazin 14.09.2018
Mjuzikl Reči od kamena razbija vršnjačko nasilje

Mjuzikl Reči od kamena razbija vršnjačko nasilje

Hleb teatar u saradnji sa Pozorištem lutaka „Pinokio“

Domino Magazin 26.05.2018
Ljubav i smrt u Bitef teatru

Ljubav i smrt u Bitef teatru

Muzičko-scenska predstava

Domino Magazin 23.03.2018
Lord of the Dance u Beogradu!

Lord of the Dance u Beogradu!

Muzičko scenski spektakl Lord of the Dance ponovo stiže u beogradski Sava Centar, u utorak 10. aprila 2018. sa početkom u 20 časova.

Domino Magazin 22.12.2017
Izašao ceo program Cirkobalkane

Izašao ceo program Cirkobalkane

Sveže vesti iz Stare Ciglane

Domino Magazin 08.09.2017
Poziv za buduće cirkuzante

Poziv za buduće cirkuzante

Ako te zanimaju vazdušne akrobacije, žongliranje, hodanje po žici, acro balans, hula hop...

Domino Magazin 17.04.2017
Orwellov roman 1984 na Broadwayu

Orwellov roman 1984 na Broadwayu

Ponovo aktuelan

Domino Magazin 09.02.2017
Cirkobalkana na Bitefu

Cirkobalkana na Bitefu

Festival savremenog cirkusa

Domino Magazin 26.09.2016
StandUpFest 2016

StandUpFest 2016

6 – 9. oktobra u Dvorani Doma Sindikata i klubu komedije Ben Akiba

Domino Magazin 01.09.2016
Cirkobalkana: Festival savremenog cirkusa

Cirkobalkana: Festival savremenog cirkusa

Krajem septembra u Beogradu i Zagrebu

Domino Magazin 24.08.2016

Domino magazin © 2007-2015. Sva prava zadržana.