Prvakinja baleta Narodnog pozorišta (NP) Ana Pavlović nastupiće u ulozi Kitri, glavnoj roli u baletu koji je premijerno izvodnjenje na velikoj sceni nacionalnog teatra imao 15. novembra.

Publika će gosta iz Nemačke moći da vidi i 12. januara, kada će takodje biti izveden "Don Kihot". U ulozi Don Kihota biće Nenad Jeremić, Svetozar Adamović će nastupiti kao Sančo Pansa, Tamara Ivanović kao Mercedes, Dejan Kolarov kao Espada i Denis Kasatkin kao Gamaš.

Orekestrom Opere i Baleta Narodnog pozorišta dirigovaće Johanes Harnajt, aktuelni šef dirigent.
Savković, koji će nastupiti u ulozi Bazila, prvak je baleta Državne opere u Berlinu od 1998. godine, gde je odigrao glavne uloge u "Labudovom jezeru", "Žizeli", "Uspavanoj lepotici", "Kopeliji", "Romeu i Juliji", "Don Kihotu", "Pepeljugi", "Krcku Oraščiću", ali i u postavkama savremenih koreografa, Bežara, Kilijana…

Baletsku školu Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Savković je završio 1989. godine u Zagrebu, usavršavao se u Budimpešti, bio prvak HNK i solista Slovenskog narodnog gledališča. Dobitnik je specijalne nagrade Vladimira Vasiljeva, na takmičenju u Rusiji, za ulogu Zigfrida u "Labudovom jezeru".

Jedan od najboljih baletskih umetnika 20. veka, Vasiljev kao koreograf postavio je brojne balete, klasična remek dela u pozorištima Rusije i u inostranstvu. Svog "Don Kihota" je nakon Moskve, Njujorka, Tokija, Napulja, Rio de Žaneira, "doveo" i u Beograd. Za taj balet Ludviga Minkusa posebno je vezan, jer je u njemu debitovao 1962. godine u Boljšom teatru.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime