Sta je to?
MESS je internacionalni teatarski festival, koji se svake godine održava na scenama u Sarajevu. Ova vijest predstavlja svojevrsnu najavu njegovog 48. izdanja, koje će se održati od 18. do 28. oktobra. Na festivalu ćemo imati priliku vidjeti 27 predstava iz 17 zemalja svijeta sa četiri kontinenta. Pored predstava koje će se održavati u četiri kategorije (World MESS, Mitteleurope MESS, Future MESS i Childern MESS), u okviru programa MESS OFF će se održavati koncerti, izložbe, promocije knjiga, radionice i okrugli stolovi.

Sta ja mislim o tome?
MESS predstavlja svojevrsni odgovor, u nekim paralelama alternativu, glamuroznom Sarajevo Film Festivalu, kao festival koji se nastoji isticati prema svojoj osnovnoj ideji – teatru, a ne prema sporednim i marginalnim elementima koje nemaju mnogo veze sa kulturom. Kao najstariji festival u Bosni i Hercegovini, MESS je u vrhu liste kulturnih dešavanja u zemlji, te se postepeno izdiže u događaj koji zavređuje poštovanje u regionalnim, evropskim, pa i svjetskim teatarskim krugovima. Za nadati se da će u budućnosti MESS preuzeti status paradigme za sva druga buduća kulturna dešavanja u zemlji i regionu, kao manifestacija koja stavlja umjetnost iznad svega.

Zakljucak:
Vrijeme kada se održava MESS definitivno je najbolje za spoj upoznavanja onog stvarnog Sarajeva i stvarne umjetnosti. Sarajevo vas čeka, oktobar je mjesec za pozorište.

1 KOMENTAR

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime