U svojoj 93. godini diva Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Marija Crnobori objavila je knjigu. Reč je o zbirci njenih eseja o pozorištu pisanih u periodu 1952–2004, koje je pažljivo odabrala i osmislila (po uzoru na klasične antičke drame) urednica prof. dr Jelena Lužina, a kojoj je autorka spontano kumovala i nazvala je Životić.

Ovo bogato izdanje objavljuje Istarsko narodno kazalište (INK), a za prvu promociju odlučili su se da bude u Jugoslovenskom dramskom pozorištu i u prisustvu autorke Marije Crnobori. Na promociji u ponedeljak, 24. oktobra u podne u Studiju JDP, uz drage goste iz Istarske županije i beogradske sredine, o knjizi, spisateljskom i glumačkom liku Marije Crnobori govoriće: direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta Branko Cvejić, urednica izdanja Jelena Lužina, direktorka INK-a Gordana Jeromela Kaić u ime izdavača i dugogodišnji upravnik JDP-a Jovan Ćirilov.

Eseji su posvećeni analizi glumačkih likova koje je Crnobori darovala na vrhuncu svoje glumačke karijere: studije Antigone, Ifigenije, Ofelije, kao i Gertrude, Fedre, Klitemnestre, Krležine Laure. Zatim slede portreti umetnika s kojima se susretala i sarađivala, Mire Stupice i Bojana Stupice, Branka Gavelle, Branka Pleše, Ive Andrića…

U trećoj i četvrtoj celini (nazvanim Mythos i Efemeris) – o pozorišnim kućama u kojima je radila (Riječko kazalište, Atelje 212) – najveći deo zauzima Jugoslovensko dramsko pozoriše, njegov život i obnova posle požara, o čemu je Marija Crnobori brižljivo vodila dnevnik sa gradilišta.

 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime