Flameko predstava „Café Cantante”, inspirisana istoimenim delom Federika Garsije Lorke, premijerno će u Srbiji biti izvedena 4. i 5. decembra na Velikoj sceni Opere i Teatra Madlenijanum

Predstava priča o životu čuvene pevačice flamenka Dolores La Parala koja je zbog svog jedinstvenog glasa, ali i harizme i stava postala legenda i nadahnula mnoge velike umetnike. Jedan od njih bio je i pesnik Federiko Garsija Lorka koji joj je u zbirci ”Poema del Cante Jondo” posvetio pesmu ,,Café Cantante”. Kroz priču o jednoj ženi, njenim osećanjima i strahovima predstava će prikazati publici koliki je bio značaj perioda zvanog cafés-cantantes za flamenko umetnost. Za one koji se prvi put susreću sa flamenkom ovo će biti jedinstvena prilika da se upoznaju  sa istorijskim razvojem ovog muzičkog pravca počevši od XVI veka kada su nastale prve flamenko pesme, pa sve do današnjih dana.

Flamenko je muzički pravac nastao u Andaluziji mešanjem različitih kultura, a govoreći o ljubavi i samoći, bolu i prolaznosti života, predstava „Café Cantante” nastoji da Beograd i Srbiju smesti na svetsku mapu lokacija koje neguju kulturu flamenka. Umetnici iz Španije ujedinjeni u pesmi, plesu i gitari uvešće gledaoce u svet čarobne Andaluzije.

Autori predstave su flamenko plesači i koreografi La Sali i Pedro Fernandez. Zanimljivo je da je La Sali prve flamenko korake naučila u Beogradu, a kasnije usavršila u Madridu na najboljoj flamenko akademiji Amor de Dios. Od mnogobrojnih scenskih nastupa izdvaja se solo nastup na koncertu najpoznatijeg flamenko gitariste svih vremena – Paka de Lusije 2010. u Beogradu.

Pedro Fernandez usavršio je flamenko u najboljim školama u Čileu i Španiji, a već dvanaest godina sa svojom samostalnom trupom nastupa na najboljim pozornicama Čilea, Urugvaja, Venezuele, Španije i Kine. Dobitnik je nagrade za najboljeg plesača od strane Udruženja novinara za događaje APES (Čile) 2010. godine.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime