Od 9. do 14. novembra 2020, na više lokacija u Beogradu, biće održan CirkoBalkana 2020 – jedini festival savremenog cirkusa u Srbiji.

Nakon, prvobitno planiranog septembarskog izdanja, udruženje Cirkusfera organizuje osmi festival Cirkobalkana. Usled poznatih okolnosti, šator ove godine neće biti pozornica, već se program realizuje u Bitef teatru, Centru za kulturnu dekontaminaciju, KC Magacin i klubu Drugstore.

Cirkobalkana 2020

CirkoBalkana festival nudi raznovrstan i izazovan program pun autentičnog izraza i umetničkih inovacija, nešto što savremenom cirkusu kao transdisciplinarnoj umetničkoj formi daje nešto suštinsko, nešto novo, lično i upečatljivo. Svaka predstava je upravo cirkuski eksperiment koji svojom slobodom, veštinom i komunikativnošću sa publikom izaziva poštovanje, iznenađuje i čudi, stvara nemir.

U sklopu ovogodišnje Cirkobalkane biće organizovana i druga Noć cirkusa, u saradnji sa prestižnom evropskom mrežom za razvoj cirkuske umetnosti – Cirkostrada mrežom i Circusnext platformom.

Pored predstava program festivala svake godine donosi priliku regionalnim umetnicima da uče i napreduju kroz edukativne radionice koje drže gosti predavači.

Biće održane tri radionice koje se bave cirkuskim disciplinama i to žongliranjem, vazdušnim akrobacijama i akrobatskim plesom.

Festival 9. novembra od 19.00 u klubu Drugstore otvara predstava „Nestabilan„, francuske trupe Les Hommes penchés. Umetnik Nikola Friso (Nicolas Fraiseau) u predstavi koristi tehniku akrobacija na kineskoj šipci na inovativan način pretvarajući je u nestabilan objekat. Baveći se problemom krhkosti i nepredvidivosti umetnika i sveta oko njega, tema predstave je danas aktuelnija nego 2018.godine kada je premijerno izvedena.

Drugog dana festivala, 10. novembra od 19.00, u CZKD-u, na programu su dve prezentacije radova u nastajanju. Prva je „Duga igra“ u izvođenju trupe OLGA iz Španije, koja služeći se žongliranjem, vazdušnim akrobacijama na trapezu, plesom i muzikom koju sami kreiraju na sceni, propituje pitanje identiteta „milenijumske generacije“.

Druga prezentacija rada u nastajanju, u okviru iste večeri nosi naslov „Samo kosti„, Amerikanke sa prebivalištem u Stokholmu, Marine Čeri. Predstavljajući svoj solo, koristeći kontorziju i akrobatski ples, autorka svoj rad opisuje kao mešavinu telesnih i mentalnih manipulacija.

Trećeg dana, 11. novembra od 18.00, u CZKD-u na programu je domaća produkcija.

Performans „Nula„, kojim je otvoren ovogodišnji Bitef festival, u produkciji Cirkusfere i 54. Bitefa. Građa ovog rada, donekle bukvalno shvaćena, proizašla je iz eksperimentisanja sa predmetima, zvukom i pokretom. Kretanjem između poznatog i neizvesnog umetnici na sceni se igraju sa uobičajenim i cirkuskim objektima tražeći balans.

Iste večeri biće predstavljen vatreni performans „Omaje“ u produkciji novosadske grupe Ludifiko. Umetnice svojim veštinama plesa i manipulacije vatrenim rekvizitima oživljavaju biće iz srpske mitologije pod imenom Omaja i svojim telima i vatrenim mandalama stvaraju vizuelnu iluziju.

U Bitef teatru 12. novembra od 20.00, publika ima priliku da pogleda nesvakidašnju, eksperimentalnu žonglersku predstavu „Jedan hitac“ trupe Protokol. Predstava gradi odnos sa prostorom u kojem se izvodi, dozvoljavajući da prostor menja dinamiku igranja usled čega je svako izvođenje jedinstveno.

Poslednja u nizu francuskih predstava je „Pomirenje„, duo kolektiva Martin na plaži, koja se izvodi 13. novembra od 20.00 u Bitef teatru. To je performans žonglera i fotografa zasnovan na putovanju koje su umetnici proživeli zajedno kroz Jugoistočnu Evropu.

Festival, 14. novembra od 19.00 u CZKD-u, zatvara „Otvorena pozornica“ – dinamični cirkuski maraton, veče kada će akteri lokalne cirkuske scene, uz goste, imati priliku da predstave svoje autorske performanse u kratkoj formi.

Festival savremenog cirkusa Cirkobalkana osnovale su 2013. godine zagrebačka trupa Cirkorama i beogradska Cirkusfera sa željom da se regionalnoj publici predstave novi trendovi ove umetničke forme na međunarodnom planu, da se kroz nastupe i edukaciju podrži rad domaćih umetnika, ali i stvori plodno tlo za razvoj kritičkog mišljenja javnosti o ovoj oblasti.

Više detalja o festivalu kao i rezervaciji karata možete naći na sajtu festivala.