Svi znamo koliko iritira kada ne možete da izbacite neku melodiju iz glave. Ali jedna baka pati od tako žive audio halucinacije da mora da uključi usisivač da bi “pobegla” od zvuka u glavi!   Ket Gejmster (84) ima retki muzički sindrom u uvetu zbog koga non stop čuje 6 pesama koje se ponavljaju kao na plejlisti. Prvi put je primetila pojavu 2010. godine, ali je pomislila da je to glasna muzika kod komšija.
 
“Kada sam se probudila čula sam pesmu “God save the Queen”. Mislila sam da muzika potiče od komšija jer se iznova ponavljala, “rekla je Ket. Ali iako miks božićnih pesama, popularnih hitova i himni zvuči veoma realno, njih zapravo proizvodi njen mozak! Plejlista na kojoj se nalaze i Silent Night, Abide With Me, You’ll Never Walk Alone, Land of Hope and Glory se od tada ponavlja bez prestanka. “Pesma Happy Birthday – svakih pet minuta poželim nekome srećan rođendan- nju mrzim!,” rekla je Ket za BBC. Srećom, glas joj se dopada. “To je tenor, muški prijatan glas, veoma snažan i glasan, a muzika ide u pozadini,” objašnjava ona.
 
Ova baka iz Liverpula nije jedina koja pati od ovog veoma retkog poremećaja koji pogađa u proseku jednu od 10 000 osoba preko 65 godina. Ona kaže da je ovo počelo nakn što je pila pilule za depresiju da bi se izborila sa smrću svoje sestre. prestala je da pije pilule, ali su se pesme nastavile. Ona je uključivala usisivač i bukvalno vikala muzici da umukne. Psihijatar Nik Varner kaže da većina oviih pacijenata ima u glavi himne i božićne pesme. 
 
Kompozitor Robert Šuman je verovatno patio od ovog poremećaja i čuo je “anđeoski hor” kako mu peva. Nažalost lek za ovo stanje ne postoji, iako psihijatri kažu da pacijenti mogu sebi da pomognu tako što će odvlačiti pažnju, više se družiti i slušati različitu muziku. 
 
Šizofreničari mogu čuti glasove u glavi, ali ovo stanje nije slično mentalnoj bolesti jer se radi po pesmama koje ne moraju imati naročito značenje za slušaoca već se samo ponavljaju. Baka Ket se navikla na svoje stanje i preporučuje svima koji imaju ovaj sindrom da se ne nerviraju i nastave normalno sa svojim životom koliko mogu.
 
Photo: Flickr
 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime