Poznati solo umetnici imaju dva puta više šansi da umru pre vremena od zvezda bendova kažu istraživači sa univerziteta u Liverpulu. Novo istraživanje kaže da solo pevači u Evropi imaju šansu 1:10 da će doživeti preranu smrt, a u Sjedinjenim Državama te šanse su 1:5. Situacija mnogo bolje stoji za članove benda i istraživači veruju da bi to moglo da zbog podrške članova benda.
 
Istraživači su otkrili da solo pop i rok zvezde iz Severne Amerike nose sa sobom 2, 28% veći rizik od rane smrti u poređenju sa 10, 2% rizika koje nose članovi benda. Evropski solo izvođači imaju 9,8% rizika u poređenju sa 5,4% rizika za članove benda. Solo pevači uglavnom privlače mnogo više pažnje javnosti nego bubnjar ili klavijaturista nekog benda,a članovi benda imaju mehanizam podrške među sobom, koji između ostalog utiče i na zdravlje. Hani Lankaster Džejms, psiholog specijalista za ponašanje slavnih takođe veruje da je podrška benda veoma važna. 
 
Poslednjih godina imali smo prilike da vidimo mnoge tragične slučajeve. Jedna od pevačica, Ejmi Vajnhaus je umrla od trovanja alkoholom 2011 godine u 27oj godini života.  Vitni Hjuston je umrla u februaru u 48oj godini. Nesrećno se udavila u kadi zbog dejstva kokaina i bolesti srca. Majkl Džekson je umro 2009. godine u pedesetoj godini. Imao je srčani udar dok je akutno bio opijen propoflom i benziodiazepinom. Džimi Hendriks je umro 1970. godine u 27oj godini. Veruje se da se ugušio u sopstvenoj povraćci dok je bio na sedativima.
 
Solo pevači su izabrali da idu sami kroz život. Oni se nađu u situaciji gde čitava okolinu čine plaćeni zaposleni, PR guru, menadžer koji su zaintersovani za njih iz ugla finansijske koristi a ne za lične potrebe, a umetniku je teško da ikome veruje. Mnogo putuju, daleko su od prijatelja i porodice a oni vide samo njihov imidž u javnosti, ne njihov stvaran život – što čini da se osete inferirnim, izolovanim i oduzetim.  Psiholozi kažu da generalno, istraživanja pokazuju da osobe sa podrškom imaju  duži životni vek.
 
Autori su u eksperimentu ispitivali podatke 1489 rok i pop zvezda koji su dostigli slavu između 1956. i 2006. godine. Od svih njh, 137 zvezda je umrlo do februara 2012. Istraživači su otkrili da je polovina njih koji su umrli od posledica droge, alkohola ili nasilja imalo nevolje u detinjstvu.  Milioni mladih žele da imitiraju svoje idole. Važno je da prepoznaju da su ovakve  osobe često nesrećne u detinjstvu i da su tu koreni njihovog samouništenja.
 
Photo: Flickr