Vežbanje poboljšava uživanje u muzici, pokazuje najnovije istraživanje. Bilo je potrebno samo 12 minuta trčanja na traci za trčanje da učesnici zaključe kako im je nepoznata muzika prijatna.

Istraživači ističu da je poznato kako fizičko vežbanje povećava raspoloženje, uzbuđenje, koncentraciju, prenosi psypost.org.

Sada je ustanovljeno i da vežbanje pozitivno utiče na slušanje muzike.

U istraživanju su učestvovali studenti koji su u laboratoriji vežbali slušajući muziku.

Učesnici su slušali 48 nepoznatih klipova pesama različitih žanrova. Oni su ocenjivali svoje uživanje u svakom klipu i nivo uzbuđenja na skali od “smiren” do “veoma uzbuđen.”

Istraživači su ustanovili da su se ocene uživanja u muzici značajno povećale nakon vežbanja. Zaključeno je da je vežbanje poboljšalo uživanje u muzici bez obzira da li je pesma bila optimistična ili ne.

Ustanovljeno je dakle, da su učesnici pokazali porast pozitivnog raspoloženja i uzbuđenja nakon vežbe. Studenti su izjavili da im je muzika nakon vežbanja bila prijatnija.

Podseća se i da su slušanje muzike i vežbanje dva tretmana za depresiju. A kombinovanje ove dve prakse moglo bi da pruži optimalne prednosti. I muzika i vežbanje pružaju besplatan, pristupačan, neinvazivan nazin za smanjenje stresa, pooljšanje zdravlja i sreće.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime