Predstavite se našim čitaocima?
Ventolin je sastav koji već izvesno vreme snima albume i svira svoju muziku. Počeli smo kao trio, u sastavu Uroš Smiljanić/Nemanja Sarić /Vladimir Marinović i snimili tri albuma. Pred četvrti album nam se pridružio i Predrag Potkonjak na drugoj gitari. Ubrzo Nemanja napušta bend i na basu se smenjuje nekoliko ljudi da bi novi album snimili sa Acom Šišićem. Za potrebe snimanja albuma nam se pridružuju i brojni prijatelji, koje takođe smatram članovima benda. Tako Ventolin predstavlja jedan od najbrojnijih bendova na sceni.

Kako biste opisali vašu muziku?
Najzgodnije je proveriti spotove na youtube-u:

 

Uskoro izlazi novi album, šta donosi “Homebound“?
Donosi još jedno putovanje kući koje nema. Mnogo je definicija rock and roll-a, a jedna do meni dražih kaže da je on upravo to – traženje puta domu koji smo imali davno u detinjstu a onda ga izgubili. Kao u onoj velikoj pesmi “Can’t find my way home“ ili “My back pages“ ili “I am a child“.

Šalu na stranu, “Homebound“  je  na neki način povratak počecima Ventolina. Naime, po odnosu akustičnih i električnih gitara, tempa pesama i albuma, atmosferi najviše podseća na prvi album Ventolina “Inhaler“. Takođe, “Homebound“ predstavlja  nastavak priče započete na albumu “Dreams and a wake“, ispričane iz drugog ugla drugačijim muzičkim jezikom. Intimnu, kamernu atmosferu zamenila je u velikoj meri estetika  klasične rok postave. U devet numera, uglavnom trominutnih, smo se dobro zabavili svirajući i snimajući. Nadam se da će deo dobrog raspoloženja preći i na slušaoce albuma.

Gde možemo da vas čujemo?
Naš repertoar je sastavljen isključivo od numera Ventolina, tek sa po jednom ili dve obrade. U ovom trenutku, kada klubovima dominiraju cover bendovi, to je veoma ograničavajući faktor za nastupe. Sa druge strane ni mi ne želimo da nastupamo bez nekog posebnog razloga – novog albuma, rođendana ili venčanja. Ove godine smo nastupili na nastupu u serijalu podrške klubu Akademija i imali smo jednu malu, intimnu, akustčnu svirku povodm prvog rođendana prodavnice ploča Pinball Wizard Records. Sada ćemo napraviti malu pauzu do izlaska albuma kada planiramo promotivne svirke gde god je to moguće, i u zemlju i u regionu.

Dugo ste na sceni, kako ocenjujete kvalitet  muzike u Srbiji i regionu?
Nikada nije bilo ovako. Razvoj tehnologije i tehnike doveo je muzičku produkciju na nivo prihvatljiv svima. Tako sada imamo najveći izbor pravaca žanrova bendova do sada. Verujem da svako može naći nešto njemu interesantno u trenutnoj ponudi. Takođe ni dostupnost muzike nikada nije bila veća. Skoro sve se može naći na internetu i nabaviti bez izlaska iz sobe. Ovaj porast kvantiteta svakako donosi i određeni porast u kvaliteteu ponude. Raznovrsnost se ne ogleda samo u žanrovima već se javljaju i bendovi sa dugim stažom na sceni sa novim i svežim radovima, mladi bendovi sa prvim izdanjima i mogu da kažem da muzika koja dolazi iz Srbije ne zaostaje u poređenju sa regionom. Naprotiv. Problem je, međutim, što je srpsko muzičko tržiše devastirano, neregulisnao i nesređeno. Takvo stanje se godinama ne rešava jer očigledno nekome tako odgovara. Osnovna prednost drugih u regionu je u kakvoj takvoj uređenosti tržišta, a ne u muzičkom kvalitetu.

Planovi?
Ventolin nikada nije imao velika očekivanja. Verovatno zbog toga trajemo koliko trajemo. Uglavnom se trudimo da uživamo u probama, snimanjima, koncertima, ne gledajući previše u budućnost, ne unoseći se u strategije, teorije zavere, lobiranja, marketinge. Tako je i sada. Ne planiramo dalje od izdavanja albuma i promotivnih svirki tokom proleća. Onda sve iz početka.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime