Prisutni su ćutke primili ideju k znanju, neki su verovatno bili iznenadjeni, jer do danas nijedan rok muzičar sa ovih prostora nije "zaslužio" da mu se ime nadje na teget metalnoj tabli. Gradska komisija za promenu naziva imena ulica i trgova nikada do sada nije imala "rokerski predlog", piše "Blic".

U poslednje vreme, bilo je zvaničnih inicijativa da se izvesne ulice nazovu po pokojnim džez muzičarima, a Branislav Belić koji predesedava istoričarima, umetnicima, arhitektama i drugim stručnjacima koji razmatraju ideje i zamisli gradjana i raznih udruženja obećao je zato da će, na inicijativu "Blica", staviti ime Milana Mladenovića u fond rezervnih ulica.

"Eto, sigurno ćemo ime nekoj ulici dati po njemu. Ili bi možda bilo zgodno da ime bude ‘Ulica Ekatarine Velike’ po celoj grupi. Videćemo još", rekao je Belić.

Iako je istorijski gledano rokenrol relativno nov muzički pravac, pa je možda to razlog što se ime nekog od njegovih istaknutih predstavnika do sada nije našlo na spisku zaslužnih gradjana Belić navodi, kao jedan od razloga, i to što su u našem narodu omiljeni istorijski junaci, nacionalni heroji i ratnici.

"Imamo izuzetno mnogo zahteva, a gotovo svi su u tom ratničkom maniru. Ne možemo da stignemo da ulicama damo neka druga, poetičnija imena. Naravno, i članovi Komisije mogu samostalno da predlažu, ali jednostavno nemamo kad", otkrio je Belić.

Pored već pomenutog Milana Mladenovića, medju predlozima bi mogla da bude i klavijaturistkinja EKV Margita Stefanović Magi, gitarista Bijelog dugmeta Ipe Ivandić, pevač Indeksa Davorin Popović, duša Poslednje igre leptira Nenad Radivojević – Neša Leptir, klavijaturista Smaka i Bijelog dugmeta Lazar Ristovski ili Dušan Prelević Prele, beogradska legenda i nekadašnji član Korni grupe.

Rok kritičar Petar Janjatović smatra da je ideja da se i "buntovnici sa razlogom" nadju na spisku ulica odlična.

"Mora da postoji neki način da Milan Mladenović dobije svoju ulicu. On to zaslužuje i valjda ne moraju gradjani da pišu inicijativu. Nadam se da će se nadležni toga setiti, mada verujem da će to biti tek kada ‘istrošimo’ sve princeze, prinčeve i kraljeve", rekao je za "Blic" Janjatović.

Bajaga takodje smatra da bi i predstavnici subkulture trebalo da imaju svoje ulice, a da medju prvima to svakako zaslužuje Milan: "On je idealna ličnost. Mislim da bi to trebalo da bude neka ulica na Novom Beogradu. Dok smo se mi družili on je živeo tamo, negde izmedju blokova 19 i 32, i taj beton me uvek podseti na njega."

Jedini roker koji je na našim prostorima dobio "svoju" ulicu je Džon Lenon. Svoju ulicu zaslužio je u Novom Sadu. Beograd, medjutim, izgleda preferira ratnike iz oslobodilačkih i drugih ratova, kneževe, prinčeve, kraljeve, a provuče se i poneki naučnik ili pesnik, ali rokera nema.

(MONDO/foto: Blic)

Domino Magazin je od 2007. godine vodeći lifestyle portal u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nemanja Nikolić.