Paul Weller, jedan od najuticajnijih britanskih muzičara svih vremena i ex frontmen legendarnih The Jam i The Style Council, nastupiće 11. 7. u petak, na glavnoj bini Exit festivala.

Paul je upravo za jun najavio novi dupli album „22 Dreams“ na kom su gostovali Noel Gallagher i Gem Archer, frontmen i gitarista grupe Oasis, i Graham Coxon iz benda Blur. Sledi britanska turneja, a na leto ga gledamo na Tvrđavi.

Paul Weller je bio centralna figura Mod Revival pokreta i zbog toga je i danas poznat kao Modfather. Vodio je jedan od najpopularnijih bendova punk ere – The Jam i uticao na mnoge engleske muzičare, koji su pripadali različitim žanrovima, od njegovih mod revival savremenika do The Smiths osamdesetih i Oasis devedesetih godina. Iako su se pojavili u isto vreme kad i Sex Pistols, The Jam su više pripadali new wave talasu, a s obzirom da su bili iz predgrađa Londona nikada nisu bili deo londonske punk zajednice. The Jam su spojili beat muziku, soul, RnB, psihodelični rock, punk rock…

Početkom osamdesetih The Jam su postali jedan od najvećih britanskih bendova, ali su se krajem 1982. godine raspali, jer je Paul nestrpljivo istraživao nove muzičke pravce. Njegovo interesovanje pre svega za soul, ali i za pop, jazz i house rezultiralo je osnivanjem The Style Council.  Iako popularniji nego sa The Jam u SAD i Australiji, u Engleskoj sa novim bendom nije postigao uspeh iz sedamdesetih, pa je početkom devedesetih započeo solo karijeru. Vrlo brzo izdao je singl "Into Tomorrow", koji ga je vratio na vrh top lista, a novi psihodelični zvuk označio je definitivan raskid sa stilom The Style Council.
 
Svih osam albuma koje je od tada izdao popeli su se na sam vrh top lista, a Paul Weller se ni posle više od 30 godina bogate karijere ne umara pa je sada najavio novi album.


The Jam su 2002. dospeli na 5. mesto Top 100 liste najboljih britanskih umetnika svih vremena Virgin radija, Paul Weller je bio na 21. mestu iste liste, a The Style Council na 97. Paul Weller je 2006. godine dobio Brit nagradu za životno delo.

O ovoj britanskoj legendi može se još mnogo pisati. Tačnije, o njemu već jesu napisane knjige, njegova muzika prisutna je u filmu, mnogi muzičari stvarali su i stvaraju pod njegovim snažnim uticajem… A priliku da na najbolji način doživimo njegovu veličinu imaćemo drugog dana predstojećeg Exita.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime