Život je bio dobar prema Polu Anki. Veoma dobar, u stvari. Pa iako ulazi u svoju pedesetu godinu bavljenja šou biznisom, nije zadovoljan ako je njegov lični rad bio samo dobar:
 
“Za mene, dobro je uvek bilo neprijatelj sjajnog. Biti sjajan znači zaboraviti na par izabranih koji će pričati o tebi ako ne ostaviš značajan trag. Dakle, moraš izazvati sebe.”
 
U detinjstvu, bio je pod uticajem velikih ritam i bluz izvođača toga vremena, kao što su bili Čak Beri i Fets Domino, Anka je visio po densing salama i klubovima, gledajući profesionalne pevače, učeći da imitira one kojima se divio.
 
Njegovo prvo putovanje u Njujork, kada je imao samo šesnaest bilo je sudbonosno:
 
“Don Costa, pokojni producent ABC Records, čuo je moju demo verziju pesme “Dijana” i momentalno potpisao ugovor sa mnom. Video je nešto sirovo u meni”, Anka dodaje živahno. “Zaista sam verovao da uz težak rad i posvećivanje mora da stoji i nešto sreće.” Taj sudbonosni susret u Njujorku mu je promenio život: “Moj tinejdžerski život završio se u šesnaestoj. Otišao sam u drugu sferu.”
 
Ređali su se hitovi: “Lonely Boy”, “ Put Your Head On My Shoulder”, “Tonight, My Love, tonight”, “You Are My Destiny”…
Ali, Pol Anka ubrzo shvata da mu je komponovanje bilo daleko važnije od želje za izvođenjem: “Prvo sam bio tekstopisac. Nisam jednostavno mogao da nađem ikoga da peva moje pesme, pa sam morao sam da ih pevam. “

Komponovao je pesme za mnoge tadašnje velike pevače poput Badija Holija, Koni Frensis, Toma Džonsa, a kada je napisao pesmu za Frank Sinatru, “My Way”, ništa više nije bilo isto: “Komponovanje i izvođenje su ono što mi je davalo samopouzdanje da nastavim sa svojom karijerom.”

Hitovi koje je Anka napisao prisutni su u svakoj dekadi, počevši od 1957. godine. Od tada prodao je preko 120 albuma i to na različitim jezicima koji su ukupno dostigli tiraž od 15 miliona. Zvezdama daleko manjeg kalibra od njegovog, bilo bi ispod časti da svom repertoaru dodaju obrade drugih izvođača, ali tu je Paul Anka pokazao ne samo da ne pati od ega, već i da ima dobar nos za biznis. Hrabro se, u trenutku kada ga nije bilo nigde na sceni,  okrenuo pop vrednostima 80-tih i 90-tih, birajući po svom izoštrenom sluhu one hitove koji bi se najbolje uklopili u glamurozne swing melodije. Tako su pesme poput “It’s My Life” Bon Jovija, “Black Hole Sun” grupe Soundgarden i Nirvanina “Smells Like Teen Spirit”  obeležene u istoriji pop muzike aranžmanima za večnost.

Paul Anka je uradio je sve na svoj način i ne planira da se zaustavi, jer publika širom sveta zna da je on nenadmašan zabavljač. Za Anku, izazivanje ovacija je i dalje najveća stvar od svih. Zato se postavlja pitanje, kakav repertoar planira za beogradsku publiku?

“Izvodimo presek moje muzike od pesma sa "Rock Swings" do pesama koje sam radio za Frenka Sinatru i Toma Džonsa. Bend čine veoma talentovani i priznati muzičari u osnovu džez i rokenrol usmerenja i će biti važan deo onoga što ćete videti na koncertu u Beogradu. Nastupiću zajedno sa čitavim orkestrom, što će dati širok i izuzetno pun zvuk.”, kaže Anka

“Za mene su nastupi pred novom publikom zapravo luksuz,” dodaje Pol Anka, “jer sam onda svež toj publici i ona je sveža meni.“

 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime