Osobe koje se uspavljuju pomoću muzike najčešće pre odlaska na spavanje slušaju dela Johana Sebastiana Baha, rezultati su onlajn istraživanja dva britanska univerziteta.

U anketi je učestvovala 651 osoba, a sproveli su je naučnici sa univerziteta Goldsmits u Londonu i Šefeld.

62 posto ispitanika odgovorilo je da pre spavanja sluša muziku koja im pomaže da lakše zaspe. Radilo se o 14 muzičkih žanrova i 545 muzičara.

Najpopularniji ‘uspavljivač’ bila je klasična muzika sa 31, 96 posto zastupljenosti, zatim rok, koji je slušalo 10,82 posto ispitanika, potom pop kojim se uspavljivalo 7,47 posto učesnika studije.

Najnepopularnija muzika za uspavljivanje, sa 3,35 posto zastupljenosti bio je havi-metal.

Najzastupljeniji umetnik po rezultatima ankete je Johan Sebastijan Bah, drugo mesto dele Ed Širan i Volfgang Amadeus Mocart, na trećem je Brajan Eno, a četvrto mesto su podelili Koldplej i Frederih Šopen.

U studiji je uz pojam muzike često upotrebljavan pojam odvraćanja pažnje. Ispitanici su muziku najčešće povezivali kao sredstvo za odvraćanje od negativnih misli.

Popularnost muzike u borbi protiv insomnije ne iznenađuje doktora Hansa Vesa koji kaže da muzika poput Mocartove ili Bahove smanjuje broj otkucaja srca i usporava disanje.

Reč je o muzici koja ima oko 60 do 80 taktova u minutu, a tome najčešće odgovaraju klasična muzika ili lagani džez. Jednako opuštaju keltska muzika, indijanski instrumenti ili rok balade u instrumentalnoj verziji. izvor: b92

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime