Jedan od najboljih vokala svih vremena, Vitni Hjuston, iznenada je preminula u subotu uveče u 48. godini, saopštili su američki mediji. Njeno telo pronađeno je u hotelu ”Hilton” na Beverli Hilsu. Uzrok smrti još nije poznat.

Vitni Hjuston je rođena 1963. godine u Nju Džerziju. U muzičke vode je uplovila baš rano. Već sa 11 godina je počela da svira klavir i peva kao solista u gospel horu crkve u Nevarku. Veliki uticaj na nju su imale majka Sisi Hjuston i njena kuma, čuvena Areta Frenklin, koje su je još kao malu usmerile ka pop, soul i gospel muzici.

Prve muzičke nastupe je imala sa majkom Sisi, kojoj je povremeno pevala prateće vokale i svirala klavir na njenim nastupima po klubovima. Sa 14. godina, 1977. postala je  rezervna pevačica ”Michael Zager” benda. Naredne godine, Vitni sarađuje sa bendom ”Chaka Khan” i peva prateće vokale u pesmi ”I’m Every Woman” koja će postati hit.

Početkom osamdesetih, Vitni počinje da se bavi manekenstvom i to vrlo uspešno. Pojavila se na naslovnoj stranici časopisa ”Seventeen” i tako postala jedna od prvih crnih žena koje su se pojavila na naslovnoj stranici nekog američkog magazina (posle toga, Vitni će se slikati i za ”Glamour”, ”Cosmopolitan”, ”Young miss”, a pojaviće se i u nekim televizijskim reklamama). Vitni je i dalje nastavila da nastupa sa svojom majkom, gde će je na jednom od nastupa i primetiti čuveni producent Klajv Dejvis, koji joj nudi prvi ozbiljan ugovor i pomaže da se vine u ”svetsko muzičko nebo”.

Debitantski album ”Whitney Houston”, objavila je 1985. godine. Časopis ”Rolling Stone” je napisao da je to ”jedan od najuzbudljivijih glasova te godine”, dok je ”New York Times” pisao da je Vitni ”impresivan, muzički, vokalni talenat”. Album je odlično prihvaćen i vrlo brzo dospeva na listu najslušanijih albuma u Americi. Od tog trenutka, svaki sledeći album je dostigao veću popularnost i slušanost: ”Whitney” (1987), ”I’m your baby tonight” (1990), ”My love is your love” (1998), ”Just Whitney” (2002), ”One whish: The holiday album” (2003), ”I look to you” (2009).

Vitni Hjuston je ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao dobitnica najvećeg broja nagrada: dva ”Emija”, šest ”Gremija” i trideset muzičkih nagrada ”Bilbord”. Prodala je oko 170 miliona CD­ova, singlova i video snimaka. Ostala je zapamćena i po ulozi u filmu ”Telohranitelj” sa Kevinom Kostnerom u kom je otpevala, možda i svoj najveći hit u karijeri, ”I will always love you”. Osim Majkl Džeksona, bila je jedna od prvih crnih izvođača koji su imali ogromnu popularnost na svetskoj MTV televiziji.

Pamtićemo je po jedinstvenom i nezaboravnom glasu, sjajnim pesmama koje je ostavila iza sebe i jednom neverovatnom harizmom ‒ harizmom svestske dive koju svet nikada neće zaboraviti.  Katarina Mitić
 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime