Muzika ima moćan, neverovatno moćan efekat na ljudski mozak, pokazuju istraživanja.

Sviranje, pevanje, slušanje muzike aktiviraju brojne oblasti mozga koje kontrolišu govor, pokrete, pamćenje, emocije, saznanje i to često sve u isto vreme, piše sciencealert.com. Još se dodaje da muzika može čak fizički da poveća moždanu materiju.

Muzika može da pomogne ljudima koji su izgubili sposobnost govora zbog oštećenja mozga koji ipak mogu da pevaju kada čuju muziku.

Istraživanje je pokazalo da muzika može da pomogne obolelima sa Alchajmerovom bolešću tako što se prisećaju uspomena koje su bili zaboravili.

Stručnjaci sada pokušavaju da pomognu ljudima u lečenju drugih bolesti muzikom. Tako se recimo, pacijentima koji posle neke traume ili nesreće uče da ponovo hodaju pomaže da hodaju u ritmu muzike. Ova vrsta terapije pokazala je odlične rezultate kod onih koji su preživeli moždani udar da počnu da govore, hodaju.

Muzika očito ima brojnu primenu u lečenju pacijenata. Efikasna je i u poboljšanju koncentracije kod onih koji su pretrpeli traumatske povrede mozga. Deluje umirujuće i smanjuje osećaj depresije i anksioznosti.