Muzički trezor na Severnom polu čuvaće snimke najmanje 1000 godina. Izgradnju trezoru najavila je Elire Management Group koji će čuvati muzičke numere ako dođe sudnji dan.

Ovaj trezor će biti na arhipelagu Svalbard, između Norveške i Severnog pola.

U njemu će se čuvati brojne muzičke numere, recimo australijska domorodačka muzika, Beatlse i mnoštvo drugih kompozicija, autora i izvođača koji su obeležili ljudsku istoriju.

“Želimo da sačuvamo muziku koja nas je oblikovala kao ljude i oblikovala naše nacije”, rekao je Luke Jenkinson direktor Globalnog muzičkog trezora.

Ovaj trezor bi morao da bude izdržljiv, da zaštiti sadržaj od nuklearnih katastrofa, prirodnih nepogoda.

U odabiru muzičkih numera učestvovaće brojni stručnjaci iz mnogih zemalja. Ovaj globalni komitet će sarađivati sa nacionalnim muzičkim grupama kako bi odabrali najdragocenije i najvoljenije snimke. Ideja je da se sačuva muzika i zaštiti za buduće generacije.

Odlučeno je i da će javnost moći da glasa koji snimci bi trebalo da se sačuvaju.

Biće sačuvana autohtona muzika, sve vrste muzičkih žanrova, savremeni snmci. Jednom rečju, sve vredno što je do sada stvoreno.

Ali ova muzika neće samo biti skladištena. Omogućiće se slušaocima pristup snimcima a kompanije i pojedinci koji žele da ostave materijal u trezor to će i moći plaćajući usluge. Od zarađenog novca će se izgraditi i centar za posetioce.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime