Britanski sindikat muzičara uputio je pismo premijeru Borisu Johnsonu tražeći da učestvuju u raspodeli prihoda od streaming servisa.

Ujedinjenje muzičara nije se slučajno desilo jer je jedino tako moglo da se uradi nešto konkretno za autore. Do sada oni koji su samoinicijativno pokretali ovakve akcije imali su probleme sa diskografskim kućama, jer je to obično značio kraj karijere. Ali sada je to uradio sindikat muzičara a zahtev je potpisalo 150 muzičara.

Među njima su članovi grupe Led Zeppelin, Paul McCartney, Peter Gabriel, Annie Lennox, Robert Smit, Cris Rea, grupa Massive Attack, Noel Gallagher, Lily Alen, Paloma Faith i mnogi drugi.

Uređivanje odnosa u muzičkoj industriji pravedno će podeliti novac koji je zarađen u ovoj oblasti umetnosti, poručuju.

Upravo se u pismu koje je upućeno premijeru ističe da su diskografske kuće, streaming platforme zapravo iskorišćavale muzičare i ubirale veliki novac na njihov račun. Tome će sada doći kraj i autori traže 50% zarade. Do sada su dobijali oko 15 posto.

Ovo je važno ne samo zbog zarade već i uređivanja funkcionisanja streaming platformi koje su postale veoma važne za odnos muzičara i publike. A sami izvođači ostajali su uskraćeni za adekvatnu zaradu.

Kao primer dobro regulisanih odnosa navodi se radijsko emitovanje muzike. Ova oblast je zakonski regulisana već odavno i u njoj niko ne ostaje materijalno uskraćen za svoj rad.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime