Massive Attack je ponovo za vikend održao koncert u Zagrebu. Dok se nervirate što ih nema u Srbiji pročitajte šta su legendardni trip hoperi rekli u intervjuu hrvatskim medijima. Prenosimo najzanimljivije detalje.

O svom pionirskom statusu:

Pionire niko nikada ne pamti. Zato i ne želimo da nas pamte kao pionire. Trip hop je samo etiketa koju smo morali da prihvatimo, budući da ljudi uvek vole da stavljaju stvari u ladice. Ne želimo da budemo sputani definicijama i zatvoreni u kutiji, Massive Attack je puno više od jedne kategorije. Mi smo eksperimentalni bend i menjamo se šireći osnovu onoga što radimo onako kako stičemo sve više studijskog iskustva kroz godine.

Ali uvek ste negde u sličnoj usporenoj muzici?

Ne, to nije istina. Super da si to spomenuo jer, kad smo se prošle godine vratili sa turneje, imali smo spreman album koji smo hteli da izdamo. Šest, sedam pesama bilo je gotovo i spremno za prodaju. Ali onda smo shvatili da te pesme ne predstavljaju naše granice, nismo ispunili sve svoje potencijale i nismo se promenili onoliko koliko je trebalo.

Da li će ijedna od tih pesama biti na novom albumu?

Ne, gotovo nijedna. Radili smo s Timom Goldsworthyjem iz DFA Records pa zajedno promenili sve. Promenili smo i tempo.

Dakle novi album će biti veseliji?

Da, na nas utiču mnogi, dosta nas je recimo inspirisao The Clash iz vremena kada su došli u Ameriku. Naš novi materijal ima i zvuk New York garage-a.

Da li je novi album definitivno spreman?

U ponedeljak ga miksamo. Znači, gotov je! U februaru 2010. definitivno izlazi. Svi nas stalno pitaju o tome što smo radili zadnjih šest godina, ali ne razumeju da smo imali turneje, a 2006. smo krenuli i na festivale.

Koliko ste radili na novom albumu?

Radimo na njemu zadnjih deset meseci.

U kakvim ste odnosima sa Tricky-jem, da li ste se pomirili?

Uopšte ne znam da li smo u dobrim odnosima ili nismo.

Pa dobro, pozdravite li se na ulici?

Ma da, ali Tricky ima tu tendenciju da svašta priča preko medija. Tako da sa njim nikad nisi na čistom. Zadnji put kada sam sa njim pričao, bili smo kul, čak smo se dogovarali oko toga da ćemo zajedno nešto da snimamo. Ali on je čudan lik, sa njim nikad ne znaš. Ko zna, možda opet nešto snimimo zajedno, ali to sigurno neće zvučati kao ono što smo radili pre jer ne volimo da se ponavljamo. Bio bi poraz raditi istu stvar. I jako dosadno.

Massive Attack je uvek bio i politički bend. Ima li nade za ljudsku rasu? Kako ti se sve ovo čini?

Ja imam troje dece, pa su mi dani ispunjeni tako što se brinem o njima.

Zato što nemaš vremena ili ne želiš da znaš, zato što te deprimira u kakvom će svetu tvoja deca odrasti?

Želim da znam, svi bi trebalo da budemo svesni glavnih stvari u politici, posebno nepravde u svetu na koju treba reagovati. Ne treba puno da bi shvatio sve, samo treba da držiš  uši na zemlji i osluškuješ šta se događa. Čak ne moraš ni da si mnogo pametan, dovoljno je da si politički svesna i pravedna osoba. Dobar primer je reakcija javnosti na problem klimatskih promena. Mi imamo odgovornost prema deci i deci naše dece. Stvari će se moći popraviti, ali ne odmah, već za 20 godina, za nove generacije. Izvor: TPortal

1 KOMENTAR

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime