„Kiss“ je hard rok grupa nastala 1973. godine u Njujorku, a osnovali su je Džin Simons i Pol Stenli. Bend je tokom godina postao prepoznatljiv po našminkanim licima i kostimima. Takođe, za ovaj bend se vezuje i obilno korišćenje pirotehničkih sredstava tokom nastupa.

Bend „Kiss“ nastao je iz „Viked Lestera“, njujorškog rokenrol sastava koji su vodili Simons i Stenli, a koji su otpustili druge članove grupe 1972. godine nakon što je „Epic Records“ odbio album koji je snimila grupa. Nakon toga u grupu dolazi bubnjar Piter Kris, a u januaru 1973. pridružuje se i vodeći gitarista Pol Freli. Tog meseca, bend menja ime u „Kiss“, navodno po pesmi „Looking for a Kiss“ od grupe „New York Dolls“. Freli je predložio odmah da naprave foru i da poslednja dva slova izgledaju kao munja. Mnogi su to povezali sa simbolom nacističkih SS odreda, pa je ime benda u Nemačkoj zabranjeno, odnosno na omotima albuma SS je promenjeno u ZZ.

Bend sve veću popularnost stiče zahvaljujući turnejama i brojnim nastupima, dok prodaja njihovih albuma u početku nije zadovoljavajuća. Simons je na sceni pljuvao krv (uglavnom obojeni jogurt) i bljuvao vatru, Freli je solirao na gitari iz koje je išla vatra i dim, Krisov bubanj je sevao… Upravo je i njihov prvi živi album „Alive!“ (1975) postigao veliki uspeh i nakon toga počinje srećnije razdoblje za bend.

Naredni albumi „Rock and Roll Over“ (1976), „Love Gun“ (1977) i „Alive II“ (1977) postižu ogroman uspeh i u tom periodu sve više počinje da se govori o grupi „Kiss“ kao o najpopularnijoj u Americi. Tada u Japanu sviraju pet rasprodatih koncerata u hali „Budokan“ i time prestižu „Bitlse“ koji su imali četiri koncerta. U tom periodu postaju popularni i brojni suveniri grupe „Kiss“ kao što su: lutke sa likovima članova benda, njihova šminka, fliperi koje su prodate u vrednosti od 100 miliona dolara, a tada nastaje i njihov klub fanova „Kiss Army“.

Na vrhuncu karijere, sa ogromnim zaradama, članovi benda krajem sedamdesetih odlučuju da snime solo albume, a nakon toga da snime film „Kiss Meets the Phantom of the Park“. Nakon ovih ispada, objavljuju album „Dynasty“ (1979) sa koga se izdvojio njihov do danas najpopularniji hit „I Was Made for Lovin’ You“.

Na turneji povodom novog albuma, zbog čestih neslaganja, bubnjar Piter Kris poslednji put u tom periodu svira sa grupom. U toj uspešnoj fazi grupa „Kiss“ je poslednji koncert pod čuvenim maskama održala 1983. godine u Rio de Žaneiru, a iste godine u oktobru nastupaju u Lisabonu, prvi put bez šminke. Devedesetih nastaje zatišje, od tumora umire tadašnji član benda Erik Kar. Ipak „kis manija“ ne prestaje i 1994. godine objavljen je album „Kiss My Ass: Classic Kiss Regrooved“ u kome su brojni popularni muzičari obradili numere grupe „Kiss“. Dve godine kasnije bend se ponovo aktivira i kreće na veliku svetsku turneju, a 40.000 karata za prvi koncert prodato je za samo 47 minuta. Tada 1997. dolaze i u Srbiju kada sviraju u Beogradskom sajmu. U poslednjem periodu išli su na turneje sa grupama „Aerosmith“ i „Poison“, a zatim sve ređe nastupaju, i ovo je možda poslednja prilika da legende hard roka vidimo u Srbiji. Uskoro će biti poznata lokacija koncerta, kao i cene karata.

1 KOMENTAR

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime