Izdavačke kuće menjaju ugovore sa muzičkim zvezdama i to zbog Taylor Swift. Evo o čemu se zapravo radi. Novi album Taylor Swift je izašao pre neki dan i pokorio Spotify i streaming servise.

Ali, ako ste pratili scenu, verovatno znate da to nije nov album. Već ponovo snimljen stari album koji sada ima dodatak – Taylor’s Version.

Ali, zašto bi muzičarka ponovo snimila album, možda se pitate?

Zbog sukoba sa izdavačkom kućom i autorskim pravima na snimak. Slični problemi su prethodnih godina bili i na domaćoj sceni, recimo oko snimaka legendarne grupe EKV.

I tako Swift planira da snimi i preostale albume kako bi imala prava na te snimke.

Ali, velike diskografske kuće sada menjaju svoje ugovore kako bi zabranile izvođačima da ponovo snimaju svoje albume najmanje 10 godina. Nakon ogromnog uspeha ponovo snimljenih albuma Taylos Swift, glavne izdavačke kuće kao što su Universal Music Group, Sony Music Entertainment i Warner Music Group su navodno promenile svoje ugovore o snimanju zabranjujući umetnicima da ponovo snimaju svoj materijal na najmanje 10 godina, prenosi Bilbord.

Magazin objašnjava da su ponovo snimljeni albumi, poznatiji kao albumi Tailor’s Version, podstakli velike promene u muzičkoj industriji. Vrhunski muzički advokati tvrde da novi ugovori o snimanju zabranjuju umetnicima da ponovo snimaju svoju muziku do 10, 15 ili čak 30 godina nakon odlaska iz izdavačke kuće. Ovo bi mogao da bude veliki problem i prepreka za kreativce u odnosu na prethodne standardne ugovore o snimanju, u kojima se obično navodi da umetnici mogu ponovo da snimaju muziku nakon pet do sedam godina od prvobitnog datuma objavljivanja, ili dve godine nakon isteka ugovora.

Predstavnik Universal Music Group odbio je da odgovori i rekao je da izdavačka kuća ne komentariše pravne sporazume. izvor: Hypebeast