Ceo SKC, u kome Koja "obitava od petnaeste", a sada u sklopu "otvorenih vrata bendovima" i ima svoju prostoriju za rad, na svojim zidovima nosi plakate iz svih faza karijere jedinstvene pojave na domaćoj sceni, jer Koja je mnoge stvari uradio prvi i jedini: "Ovo je prirodan tok stvari – jer ovo je instinkt".

To je ta iluzija KOJA prija.

"Kojin vizuelni izraz je potpuno jedinstvena stvar koja premošćava granice izmedju klasično shvaćene likovne umetnosti i popularne kulture, i kao takav je jedinstvan primer kod nas i čeka i dalje svoju revalorizaciju", objasnio je u uvodnoj reči Dragan Ambrozić,"ovo je prva prilika da vidimo kompletan njegov vizuelni opus i da možda promislimo koliko puta smo gledali neki od tih motiva koje nam je podario; njegova vizuelna ostavština, kao i njegova muzika isto toliko traži koliko i pruža – nije baš za svakog i tako treba da bude".

"Ima škrabotina koliko hoćeš", reče Koja a.k.a. Zeleni Zub, a.k.a. Crni Zub: "Imam mnogo fazona, još mnogo stvari koje sam radio koje bi mogle da se nabroje, a radio sam ih zato što mi je to zanimljivo i da bih napredovao, da ne bih samo svirao isto, pričao isto i dao nekim drugim ljudima da se bave našim stvarima".

Disciplinovanje mase počelo je još 1981. godine kada je KOJA, renesansni čovek socijalističkog društva preuzeo stvari (tj. bojice), u svoje ruke i počeo da crta iako ranije nije to radio, ne želeći da ispusti ni jedan segment koji se tiče dela: "Ja to više gledam kao kad sam bio mali, kao na neki upad sa ploče, promenim ugao i onda gledam na to, a već znam da imam instinktivnu ideju vodilju koja teško greši što se ovoga tiče, tako da je jako teško da mi neko drugi uradi omot".

Svoju jedinstvenost Koja već odavno poznaje i prihvata: "Naravno nema mnogo takvih slučajeva, ni napolju, pogotovo tamo, na zapadu, retko koji muzičar radi svoje omote ili spotove, znam ih samo par – nisam baš usamljen".

Posetite ovu izložbu KOJA je svoju premijeru imala u zagrebačkoj "Močvari", 5. novembra, do tada pogledajte fotografije.

Devedesetih godina posvetio se i videu: "Spotove sam naučio da radim zato što su ljudi čudni, oni svašta tripuju, mislim da osim u retkim izuzecima jedino bend treba da se slika u spotu, nikakve priče tu nisu potrebne, to mene uopšte ne zanima".

"Meni je radost učestvovanja u tome i znam da to mogu, da mogu da iskontrolišem stvari da ne odu u neku pogrešnu stranu".

Da bi "Dani discipline" poprimili na značaju, postavljen je i štand na kome se osim uobičajenih majica, bedževa i diskova, prodaju i razglednice, nalepnice kojima je KOJA posebno sklon, kao i retki promotivni singlovi na vinilu koji nikada nisu pušteni u prodaju, po ceni od 2.000 dinara: "Naravno da to nije prava cena, trebalo bi da koštaju mnogo".

"Dani discipline" završavaju se 7. decembra, kada će se u velikoj sali održati koncert i biti jasno odgovoreno na pitanje "Kada kažeš muzika, na šta tačno misliš, reci mi"?

 

Domino Magazin je od 2007. godine vodeći lifestyle portal u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nemanja Nikolić.