Ne, ne promovišemo još jedan zarazni spot „Harlem Shake“. Obećavamo. Ali moguće je da je baš ova pesma inspirisala stotine, ako ne i hiljade imitatora koji šire „Harlem Shake“ kulturnu revoluciju po Bliskom Istoku!
 
Novinar CNN-a Džejson Miks je pokrenuo ovo pitanje, ukazujući na veliki broj slučajeva u kojima su spotovi „Harlem Shake“ bili pod istragom vlada Tunisa i Egipta. Ove istrage su dovele do pravljenja još više spotova kao protesta!
 
Mladi širom Egipta su očigledno bili inspirisani ovom zaraznom video senzacijom koja iskače na YouTube pretrazi na sve strane. Ipak, grupa studenata je uhapšena nakon snimanja „Harlem Shake“ spota ispred piramida. Ovo je dovelo do protestnog spota koji je snimljen ispred četvrti Muslimanskog bratstva u Kairu.
 
Ironično, jedan od članova Muslimanskog bratstva je snimio i sopsvenu parodiju na „Harlem Shake“ koji je uklonjen sa YouTuba-a nakon žalbi bratstva.
 

 
U Tunisu je sličnu „Harlem Shake“ istragu sproveo ministar obrazovanja. A odgovor mladih? Snimanje i objavljivanje gomile dodatnih „Harlem Shake“ spotova. 
 
„Ovaj ples za nas predstavlja ventil, zaboravljanje stresa pod kojim smo bili prošle godine,“ rekla je Sabiha, dvadesetjednogodišnja studentkinja koja je učestvovala u jednom od protestnih spotova.
 
Dakle, bilo da volite ili mrzite „Harlem Shake“ fenomen, teško je da vas ne pokrene ova inspiracija mladih koji se služe muzikom kao iskazom slobode i borbe.
.
 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime