GOGOL BORDELLO

Tam-tam otpora..

Kada spojite etno muziku Istočne Evrope, romske melodije i pomalo punka, a u tekstove ubacite elemente otvorenog bunta i anti-imperijalizma, dobit ćete Gogol Bordello. Gogol Bordello je gypsy punk bend iz New Yorka, osnovan sad već davne 1999. godine. Punu popularnost je postigao sa posljednja dva albuma ‘Gypsy Punks: Underdog World Strike’ (2005) i ‘Super Taranta!’ (2007), prije svega sa pjesmama ’60 Revolutions’, ‘Wondelust King’, ‘Ilumination’ i ‘Supertheory of Supereverything’.

Svojim pristupom muzici, sa društveno osvještenim tekstovima, otvorenim protestom protiv ugnjetavanja malih i totalitarizma velikih, rasizma i nejednakosti, postao je veoma popularan bend u brojnim subkulturama, a svoje fanove je pronašao i u pristalicama različitih revolucionarnih i anarhistickih političkih ideja. Ipak, grupa nije stala samo na toj tematici, pa su brojne pjesme posvećene ljubavi, strasti i boemskom stilu života, sve u pravcu slobode čovjekovog duha.

Gogol Bordello se s vremenom pretvorio u tipičnog predstavnika svjetskog undergrounda, odnosno grupe koja je općepoznata među pravim ljubiteljima i istraživačima muzike, a potpuni autsajder i nepoznanica za one koji svoj muzički ukus podređuju klasičnom mainstreamu. Bogati tekstovi čiji fokus nije na refrenu, već se poenta prožima kroz cijelu pjesmu, predstavljaju jedinstven primjer na savremenoj sceni. Uz to energična i dinamična muzika, te odličan ‘teatralni’ nastup Gogola na živim svirkama, svrstava ih jednostavno u vrhunske umjetnike.

Hrabro izazivajući religijska poimanja svijeta, društveno-političke sisteme, običaje i ideologije, Gogoli za naše, uglavnom konzervativno i generalno zatvoreno društvo mogu djelovati uznemirujuće. Njihova misija otvaranja umova i širenja vidika svoje publike strašan je udar dekadentnim i totalitarnim idejama. Stoga, muzika za mozak i muzika za srce. Da, to je Gogol Bordello.

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *