Primal Scream, kultni rock bend i jedan od stubova britanske new wawe scene, nastupiće na glavnoj bini Exit festivala u petak, 11. jula. Zajedno sa velikim Paul Wellerom, njihov nastup na Exitu u samo jednoj noći stvoriće doživljaj celog jednog muzičkog pokreta koji traje više od dve decenije.
Frontmen benda, Bobby Gillespie, nedavno je snimio numeru sa Lovefoxxx, pevačicom benda CSS i ujedno najavio novi, deveti po redu, studijski album koji se očekuje tokom ove godine. Produkciju i miks albuma zajedno sa bendom rade James Ford, inače producent novih albuma bendova Klaxons i Arctic Monkeys, kao i Paul Epworth, producent albuma za Bloc Party i Babyshambles. Trenutno je aktuelno njihovo DVD izdanje „Riot City Blues Tour“ koje sadrži snimak koncerta održanog 2006. godine u čuvenoj londoskoj dvorani Hammersmith Apollo (Odeon).

 

Primal Scream su nastali 1982. godine u Glazgovu, ali bend svoj pravi start dobija tek nakon nakon što potpisuju ugovor sa „Creation Records“, proslavljenom izdavačkom kućom koju tada tek osniva famozni menadžer Alan McGee, najzaslužniji za otkriće mnogih bendova poput Oasis i The Hives. Ubrzo Gillespie napušta dotadašnje mesto bubnjara u grupi The Jesus And Mary Chain, nakon čega počinje da intenzivno gradi Primal Scream zvuk uz veoma česte promene članova benda.

Posle prvog albuma „Sonic Flower Groove“ iz 1987. i „Primal Scream“, drugog albuma iz 1989. godine, bend se nalazi u kreativnom haosu, još uvek bez pravog proboja u sam vrh britanske rock scene. I onda dolazi „Screamadelica“ iz 1991. godine, prema nekim kritičarima možda i najznačajniji album te decenije, ali sigurno album koji se danas smatra za pionirski most između dve subkulture, elektronske i rock, kombinacije koja od tada ne prestaje da donosi nova remek dela moderne muzike.
Bend nastavlja sa stilskim varijacijama u albumima „Give Out But Don’t Give Up“ (1994) i „Vanishing Point“ (1997), da bi svoj karakterističan zvuk potvrdili na albumima „XTRMNTR“ (2000) i „Evil Heat“ (2002) koji ih ponovo stavljaju na sve tanju granicu između elektronske i gitarske scene. Sa poslednjim albumom „Riot City Blues“ iz 2006. godine, Primal Scream se vraćaju tradicionalnom rock izrazu, a Gillespie ponovo uživa u čestim medijskim paralelama sa zvukom Rolling Stonesa koje ga prate od najranijih izdanja. 

Primal Scream su na albumima sarađivali sa brojnim gostima među kojima su i Kate Moss, George Clinton, Bernard Sumner, Glen Matlock, pa čak i Robert Plant koji je za bend odsvirao usnu harmoniku na jednoj od pesama. O bendu je napisano čak pet knjiga, a svetska muzička kritika često potvrđuje da se radi o izuzetnom bendu čiji je uticaj na savremenu muziku nezamenjiv. Zavidno koncertno iskustvo njihova je najbolja preporuka – Primal Scream.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime