Američka televizijska stanica CNN uvrstila je Exit među 12 najboljih festivala na svetu u 2009. godini. CNN je u svom godišnjem vodiču najboljih festivala sa čak šest kontinenata uvrstio Exit među ukupno četiri iz Evrope.
Na listi festivala iz Evrope pored Exita našli su se još danski Roskilde, kao i engleski festivali Glastonbury, čija tradicija seže preko tri decenije, i sve popularniji Bestival na ostrvu Wight.

Od severnoameričkih festivala na prestižnu listu su ušli Bonnaroo, kojeg je prošle godine magazin Rolling Stone proglasio za najboljeg na svetu, te izrazito popularna Lollapalooza koja okuplja preko 200.000 posetilaca u čikaškom Grant Parku. Južnu Ameriku u izboru najboljih na svetu predstavlja Rock Al Parque koji se održava u glavnom gradu Kolumbije.
Da Afrika postaje sve zanimljivija destinacija pokazuje i učešće čak dva festivala od kojih jedan u Kejptaunu nosi ime slavnog Woodstocka, a drugi se zove Thisday i osnovan je pre tri godine radi obeležavanja 200-godišnjice ukidanja ropstva.

Azija očekivano ističe čuveni japanski Fuji Rock festival koji svake godine krajem jula prevozi posetioce putem skijaških uspinjača i gondola na vrhove istoimene planine. Drugi azijski predstavnik na ovoj laskavoj listi je elektronski festival Sunburn koji se održava na indijskom potkontinentu i njenom proslavljenom ostrvu Goa.

Australijski danonoćni Parklife festival zaokružuje globalnu CNN listu pod nazivom „Vodič do najboljih muzičkih festivala na svetu“ (A guide to world’s best music festivals).

Exit i ove godine, uprkos svetskoj ekonomskoj krizi, beleži rekordno interesovanje van granica Srbije i do sredine juna prodato je preko 15.000 ulaznica samo u zemljama Zapadne Evrope. Ulaznice za deseti Exit trenutno su najprodavanije u Velikoj Britaniji za neki festival van granica te zemlje.

Očekuje se i oko 10.000 posetilaca iz celog regiona Jugoistočne Evrope, a svake godine beleži se rast posete iz udaljenih destinacija kao što su Australija i Severna Amerika. Južnoamerički MTV ove godine prikazaće specijalnu emisiju „Fest Jumpers“ u kojoj se u šest epizoda predstavlja isto toliko odabranih evropskih festivala, a oko 30 miliona gledalaca imaće priliku da gleda emisiju u trajanju od 90 minuta u potpunosti posvećenu Exitu.

Mesec dana pre svog otvaranja, boravak u novom Exit kampu potvrdilo je preko 6.000 posetilaca od kojih oko 80 odsto dolazi van Srbije. Tokom protekle dve godine, više od polovine posetilaca Exita činili su inostrani gosti koji su u Srbiju došli iz čak 54 različitih zemalja sveta. Prema procenama ekonomskih stručnjaka, tokom četiri dana prošlogodišnjeg Exita, inostrani posetioci u Srbiji potrošili su preko 20 miliona evra.

Ovogodišnji Exit festival na kojem će nastupiti Lily Allen, Arctic Monkeys, Manic Street Preachers, KoRn, Patti Smith, Kraftwerk, Moby, Prodigy, Madness, Carl Cox, Richie Hawtin, Etienne de Crecy, Sasha i brojni izvođači na preko 20 festivalskih bina, održaće se od 9. do 12. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi.

5 KOMENTARI

  1. e,pa ljudi ne znam da vam kazem pametno.ja na exit vise necu da idem.jedino ako se nesto ne promeni.mislim,MTV sponzor….wow.nema sta komercijalnije!!!kvalitet ravna nuli.mozda mi je malo krivo sto necu slusati kraftwerk-a,ali boze moj.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime