Laurent Garnier i Tiga na Dance Areni!
Čuveni francuski DJ i producent Laurent Garnier, jedan od najznačajnijih svetskih stvaralaca elektronske muzike, nastupiće na Exit Dance Areni, u petak, 11. jula. Pored njega, te večeri na Areni nastupiće i Tiga, popularni DJ i producent iz Montreala.
Laurent Garnier
Rođen pre 42 godine u Parizu, Laurent Garnier svoju karijeru počinje u Engleskoj, gde je radio kao deo osoblja u francuskoj ambasadi. Njegovu pažnju privukla je rana house scena u kultnom mančesterskom klubu „Hacienda“ gde mu prve DJ nastupe nudi tamošnji pionir elektronske scene Mike Pickering. Posle toga njegov put je zacrtan kroz stalno istraživanje rane američke i kreiranje autentične evropske house i techno scene.  
Po povratku u Pariz, 1990. godine pokreće rad „Wake Up“ kluba, a godinu posle izdaje prvi maksi singl „French Connection“ čime počinje njegova blistava producentska karijera. Garnier i njegov kolega Eric Morand, 1994. godine osnivaju uglednu izdavačku kuću „F Communications“ koja do danas ostaje njegova osnovna muzička platforma.
Dosad je izdao četiri studijska albuma: „Shoot In The Dark“ (1995), „30“ (1997), „Unreasonable Behaviour“ (2000) i „The Cloud Making Machine“ (2005). Tu su još i dva kompilacijska albuma, „Early Works“ (1998) i „Retrospective“ (2006), kao i prošlogodišnji „live“ album „Public Outburst“ koji je snimio sa svojim koncertnim projektom, zajedno sa još tri muzičara koji su se i ranije pojavljivali na nekim od njegovih najčuvenijih singlova kao što su „Coloured City“, „Crispy Bacon“ ili „Man With The Red Face“. Garnier je za skoro dve decenije rada izdao brojne singlove i remikse, kao i nekoliko miks izdanja među kojima su ga najviše proslavili dupli „Labaratoire Mix“ (1996), DVD „Ureasonable Live“ (2002), kao i pet DJ setova objedinjenih na „Excess Luggage“ CD boks-izdanju. Poznat kao radoholičar i veliki kreativac, nedavno je čak učestvovao i u kreiranju muzičke audioteke „Cinemix“ za potrebe muzeja Luvr.

Svoj status najvišeg autoriteta na elektronskoj sceni potvrdio je sa pisanjem knjige „Electrochoc“ pri čijem je pisanju pomogao i francuski novinar David Brun-Lambert, a uspeh knjige potvrđuju brojni svetski prevodi među kojima su izdanja i u Srbiji, Hrvatskoj i BiH.  Garnier se apsolutno izdvaja i kao DJ, budući da su njegovi setovi nepredvidivi, van svake žanrovske opredeljnosti, uz istančan izbor i krajnju umetničku predanost, što ga je učinilo omiljenim i uvaženim izvođačem kod najšire muzičke javnosti.  Nabrojati njegove nastupe širom planete je nedostižan zadatak, ali svakako je sigurno da će na toj listi sada biti i ovogodišnji Exit festival.

 

Tiga
Dance Arena će konačno ugledati i jednog od najzanimljivijih disk džokeja novije istorije elektronske muzike, autentičnog producenta i harizmatičnog vokala iz Montreala čije je puno ime Tiga James Sontag. Već u detinjstvu, Tiga je imao priliku da uz svog oca putuje do indijskog ostrva Goa, poznatog po burnim trance žurkama. Od svoje 16. godine, Tiga počinje da organizuje svoje prve žurke po kanadskim klubovima, da bi četiri godine kasnije otvorio i prodavnicu ploča „DNA“ 1994. godine.  Izdavačku kuću „Turbo“, jedan od svojih zaštitnih simbola pokreće 1998. godine zajedno sa DJ kolegom Mark Dillonom. Čak deset godina od svog prvog nastupa i dve godine vođenja pomenute etikete, 2000. godine dolazi na red i njegovo izdanje „Mixed Emotions“, dupli CD miks na kojem se tada među mnogima pojavljuju i dobro poznata imena kao što su Adam Beyer, DJ Hell, Steve Bug, Anthony Rother i Umek.  Do prave prekretnice dolazi godinu dana posle kada Tiga počinje saradnju sa finskim producentom Jorijem Hulkkonenom. Njih dvojica zajedno produciraju obradu pesme „Sunglasses At Night“, pesme iz 1983. godine koju izvodi montrealski pop pevač Corey Heart. Pod imenom Tiga and Zyntherius, 2001. godine njihov singl postaje hit globalnih razmera.  Sledeće godine Tiga snima dva famozna miks izdanja „American Gigolo“ i „DJ Kicks“ koja ga etabliraju kao jednog od najtraženijih disk džokeja sve popularnije elektroclash scene. Tada izlazi i novi instant hit za Tigu, njegova obrada pesme „Hot In Herre“, u originalu takođe veliki hit koji potpisuje američki reper Nelly. Uz prateće spotove, te narastajuću popularnost electroclash scene, Tiga postaje jedan od najtraženijih kreativaca za remiks izdanja te radi za imena kao što su LCD Soundsystem, Cabaret Voltaire i Felix Da Houscat.  
Njegovo pevanje, kao i sve zapaženiji modni stil, prave apsolutnu zvezdu o Tige koji nastavlja sa pogađanjem u samu srž novonastale scene, te tako izdaje „Louder Than Bomb“ i „Pleasure From The Bass“ 2004. godine. Na red dolazi i sad već proslavljeni album „Sexor“ iz decembra 2005. godine, a koji donosi saradnju i sa grupom Soulwax, te Jake Shearsom iz grupe Scissor Sisters na hit singlu „You Gonna Want Me“.  Svaki novi singl prate spotovi koji nastavljaju da prezentuju Tiginu estetiku, što njemu pribavlja status pop zvezde u krajnje alternativnom maniru. U međuvremenu Tiga koristi svoje remiksersko umeće i radi za imena među kojima su Depeche Mode, Telepopmusik, Pet Shop Boys, Moby i Coldcut, a još uvek su aktuelni njegovi remiksi „Bones“ za grupu The Killers, „The Things That Dreams Are Made Of“ za The Human League i „Yr Mangled Heart“ za bend Gossip.
Tiga je nedavno svoj novi studijski materijal najavio za ovo leto kada će nastupiti i na Dance Areni.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime